Ga ik weg bij Fujifilm?
Vandaag even een post van een wat meer persoonlijkere aard. Nadat video’s waarin we de Canon Cine camera’s aan het testen waren kwam er via via de vraag of ik nu ging stoppen met FUJIFILM. Omdat ik weet hoe dit soort verhalen vaak snel rond gaan en het een wat ingewikkeld verhaal misschien is, heb ik even een video gemaakt waarin ik het hele verhaal uitleg!
Canon Cine Camera vs Fotocamera voor video
Het zal niemand niet opgevallen zijn dat naast fotografie momenteel mijn meeste werk uit het maken van documentaires en video producties bestaat. Hier kan je natuurlijk heel goed een fotocamera voor gebruiken waar je ook goed mee kan filmen zoals de Fujifilm X-T4 of Canon R5. Echter merk ik toch dat deze hun beperkingen hebben. Dus mochten we van Canon een aantal Cine-camera’s lenen om te testen. Dit waren de Canon C500MKIII en de C300mkII. In een nieuwe serie vlogs ga ik je de verschillen en voordelen van het gebruiken van cine camera’s voor filmen uitleggen en je mee nemen op onze vergelijkings- en ontdekkingsreis!
Deel 1: Introductie en monteren
In dit eerste deel gaan we de Canon C500MkII en C300Mkii ophalen bij Canon Nederland en vervolgens kijken hoe moeilijk het is om ze in elkaar te zetten.
Deel 2: Menu’s en instellingen
In dit tweede deel gaan we een aantal functies door nemen en de eerste menu functies om aan de slag te kunnen. Hoe je alles instelt en aansluit en paar belangrijke functies. We gaan het ook onder andere hebben over colour spaces als Log en ACES, ND filters en meer
Deel 3: Canon cinecamera’s in de praktijk
In het derde neem we de Canon cine camera’s mee uit de studio en in de praktijk. We nemen ze mee naar Rob Clarijs om in zijn nieuwe koffie branderij een korte docu op te nemen en mooie slomo beelden!
Deel 4: Conclusies
In dit laatste deel gaan we in de studio de laatste tests doen, waarin we onder andere het gaan kijken naar de verschillen in kleur en sensor formaten.
Je Fujifilm camera instellen voor studiofotografie
Maak je graag portretten in de studio, of wil je buiten. ook met flitsers werken, maar weet je niet wat de beste instellingen zijn om het meeste uit je Fujifilm camera te halen? In deze video geef ik aan hoe ik mijn Fujifilm camera’s instel om er het meeste uit te halen met flitsfotografie. Alle tips zijn bruikbaar bij zowel de nieuwste modellen als ook bij de instap en oudere modellen.
Fujifilm GFX50S II Campagne Behind the scenes
Eindelijk mag het er uit. Samen met mijn team heb ik onderdeel mogen zijn van de nieuwe Fujifilm GFX50s II campagne. We zijn naar Terschelling geweest om daar een project te doen met de nieuwe Fujifilm GFX50s II, we hebben een serie portretten gemaakt, documentaire over strandjutten gemaakt, een campagne video en een making of vlog serie, waarvan je nu de eerste aflevering kunt kijken!
Fujifilm X Summit Prime 2021
Heb jij de fujifilm X Summir Prime 2021 gemist? In deze video heb ik alle highlights samengevat voor je!
Onder andere zijn nu aangekodigt de
Fujifilm GFX50S II
Fujinon GF35-70
Fujifilm X-T30 II
Fujinon XF23mm 1,4
XF33mm 1.4
Nieuwe Roadmaps
en meer!
Hoe beter te praten/presenteren voor een camera
Tijdens de workshop “Zakelijk vloggen | Online video marketing voor ondernemers” krijg ik regelmatig de vraag over hoe je zo natuurlijk mogelijk overkomt voor de camera en hoe te presenteren. Vaak hoor je de bekende tips van even goed ademhalen en bij presentaties van “Denk dat je publiek allemaal naakt is”. Maar ik vindt dat nooit zo goed werken. Daarom bij deze 8 tips over hoe je beter kan praten/presenteren als je voor de camera staat.
Tip 1: Vaste openings
Als je je openingszin weet en een vaste openingszin steeds gebruikt heeft dit twee voordelen, als eerste is et een herkenbaar punt voor je volgers en als tweed belangrijkste punt voor jezelf. Als het begin goed gaat, komt de rest er ook goed uit. Als je al loopt te hakkelen met het begin, heb je verder op een probleem en wordt je alleen maar zenuwachtiger. Terwijl als de opening vloeiend loopt, is de eerste heuvel genomen en komt de rest wel goed.
Tip 2: geen lange vast tekst uit je hoofd leren
Vaak gaan mensen aan het begin teksten uit hun hoofd leren en dat woord voor woord oplepelen. Dan zijn ze vaak meer bezig met de tekst opdreunen en als ze een woordje verkeerd lopen raken ze in de war. Dit komt vak ook niet heel natuurlijk over opdat je hoofd dan meer bezig is met de tekst herinneren dan presenteren. Je kan eventueel wel een autocue/teleprompter gebruiker, maar hier van oplezen is ook weer een vak apart.
Wat ik vaak doe is een aantal hoofdpunten opschrijven, dat op een blaadje naast de camera hangen of op mijn telefoon en probeer dan zo natuurlijk mogelijk van het ene naar het andere punt te praten. dat je wel ales behandeld, maar niet loopt op te dreunen.
Tip 3: Begin met dingen waar je passie voor hebt
Zorg er voor dat je eerste video’s gaan over dingen waar je passie over hebt, en echt veel van weet. Daar vertel je namelijk makkelijk over en hoef je alleen maar parate kennis op noemen. Dingen waar je passie voor hebt komt er sowieso makkelijk uit.
Tip 4: Veilige en rustige omgeving
Natuurlijk is het soms op beeld mooi om midden op straat, in de winkel of je bedrijfshal een presentatie te geven of je verhaal te doen. Maar hier zijn veel externe afleidende factoren, lawaai collega’s/mensen die even leuk willen doen en een opmerking maken etc… Dit kan je snel alleen maar zenuwachtiger maken en gaat het presenteren vaak niet te goede komen. Voor mijn vlogs ga ik ook regelmatig de straat op en buiten en moet dan altijd echt even twee tellen de moed verzamelen voor ik kan beginnen en het lef heb om het te gaan doen. Maar het is dan wel net zoals als met zwemmen in de zee, als het water koud is, dan moet je er eerst even doorheen en dan is het geen probleem meer.
Maar om te beginnen, zoek een plek waar je je veilig voelt om voor de camera te gaan staan en waar geen externe afleidingen zijn.
Tip 5: Behandel de camera als persoon
Praat naar de camera alsof je naar een ander persoon praat. Dit maakt het voor de kijker fijn en persoonlijk om naar te kijken. Dus behandel kijk in de lens en denk dat het persoon is waar je het aan uitlegt.
Tip 6: Check van te voren of alles werkt
Zorg ervoor dat op het moment dat voor je begint alles werkt. dat je accu’s vol zijn, microfoon ingeplugd is, instellingen kloppen, etc. Zodat als je begint je je daar allemaal geen zorgen over hoeft te maken en niet dat als je klaar bent er achter komt dat er iets niet goed gegaan is en alles overnieuw moet.
Tip 7: Je kan nog knippen
Oftewel het hoeft niet allemaal in één keer perfect. Je kan nog knippen en plakken in de video. Je kan stukjes een paar keer overnieuw doen en het beste stukje gebruiken. Mensen zien alleen het eind resultaat en niet de 20x dat het net niet goed ging. Tevens als je een kleine verspreking maakt of een keer uhh zegt hoeft dat geen ramp te zijn. Zelf laat ik ze er vaak wel gewoon in zitten. Dit houdt het natuurlijk want in het echt praat ik ook niet perfect.
Tip 8: Begin
Je kan oefenen en proberen wat je wil, maar belangrijkste is dat je wel gewoon begint en dingen gaat posten. Van alle Youtube kanalen als je naar de eerste video’s kijkt is het ook niet allemaal perfect, maar je zit de kanalen groeien. En dat komt omdat die mensen het wel gewoon zijn gaan doen. Drempel over en gaan, dan krijg je vanzelf reacties van mensen, zal je zien dat dingen waar jij je zorgen over maakt, de andere mensen dat niet eens zien. Dan kan je groeien en doen.
Hoe kalibreer je je Atomos Field recorder
Deze week heb ik een video gemaakt waarin ik je laat zien hoe je hardware matig je Atomos Ninja V kan kalibreren zodat wat je ziet altijd goed klopt!
De beste draadloze microfoon set voor vloggers? De Hollyland Lark 150
Een veel voorkomend probleem wat ik had als ik met zender microfoons werkte aan vlogs was dat je (vaak) maar één zender en één ontvanger samen kan gebruiken. Echter als je interviews wilt doen, bijvoorbeeld even snel buiten (en nu helemaal met coronatijd) is een microfoon delen door dicht bij elkaar te staan niet altijd even handig. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een set die aan de ene kant erg betaalbaar is maar aan de andere kant ook wel goed werkt en je twee zenders op één ontvanger binnen kan laten komen. De Hollyland Lark150 heb ik in dit kader onlangs getest en ik moet zeggen voor de prijs is dit een erg goede set!D
De Hollyland Lark 150 is zeer makkelijk in gebruik. De zenders en ontvangers zoeken zelf automatisch verbinding, de set is zeer compleet inclusief lavalier microfoontjes. Het doosje waar de zenders en ontvanger in zitten is ook gelijk een lader met accu dat je ze ook onderweg kan laden, eigenlijk laden ze direct zodra je ze er in stopt. Enige nadeel vind ik van het doosje dat je niet je lavalier microfoons er ook gelijk in mee kunt nemen.
Qua bereik doen ze het zeer redelijk voor een zender set op basis van 2,4hgz. De analoge zenders blijven het beter doen in de praktijk, maar kosten ook meer. Zolang ze zonder obstructie kunnen verbinden doen ze het tot een 40 to 50 meter, stop je hem in je achterbroekzak, zakt het bereik tot een 15 meter. Dit komt omdat het signaal makkelijk verstoort raakt door water en een mens is nu eenmaal 70% water…. Maar als je gewoon een interview doet op 1 tot 5 meter van de camera is er niks aan de hand!
Het belangrijkste is natuurlijk hoe klinken de microfoons en ik moet zeggen, voor microfoons in deze prijs categorie klinken die zeer goed! Natuurlijk als je duurdere lavaliers microfoons erop zet klinken ze nog beter met minder ruis. Maar voor het doel waar voor ze gemaakt zijn klinken ze echt goed!
De zenders zijn ook zeer licht en voel je amper zitten wat er fijn is!
Xeen CF Cine objectieven getest
Naast fotografie houdt ik mij de laatste tijd ook veel meer bezig met het maken van films en documentaires. In dat kader zijn we nu opzoek naar een goed stel cine objectieven. Van Samyang Benelux mochten we de Xeen CF cine objectieven om te testen. Dat hebben we ook uitgebreid gedaan op diverse resoluties, van HD tot 12k! Bekijk hieronder de resultaten. Ook leg ik even uit wat het verschil is tussen een cine objectief en een objectief voor fotografie!
8 tips om snel beter/goed te worden in fotografie
Een vraag die iedereen vaak het antwoord van zoekt als ze beginnen met fotografie is hoe je snel goed/beter kan worden. In deze video geef ik je ruim 8 tips hoe je dit snel kan bereiken!
Hoe moet je je Fujifilm camera instellen voor video
Vaak krijg ik de vraag hoe je je Fujifilm camera het beste in kan stellen voor het maken van video’s. In deze video leg ik je alle Fujifilm menu’s uit, welke instelling wat doet en nog veel meer. Zowel geef ik aan wat werkt voor beginners als gevorderde.
Beter geluid bij video opnames met een Action Cam
Action cams, klein compact en robuust, vaak vind ik ze handig voor extra shots bij documentaires of vlogs. Echter laat de geluidskwaliteit van deze camera’s nog vaak te wensen over. In deze video van deze week laat ik zien hoe je dit kan voorkomen en goed geluid kan krijgen met het maken van video opnames met een action cam
De accessoires die ik gebruik zijn:
Insta360 action cam
Mijn thuiswerkplek
Het heeft denk ik geen uitleg nodig dat nu naast een werkplek op de studio/kantoor een goede thuiswerkplek steeds belangrijker wordt. Afgelopen december bij het bestellen van mijn nieuwe MacBookPro met M1 chip, heb ik gelijk gekozen om voor mijn bureau een nieuwe grootscherm en toetsenbord te bestellen, zodat ik in nood ook thuis nog steeds, voor zo ver het in combinatie met het thuisleven lukt, thuis kan werken aan het maken van video’s en verwerken van foto’s. In deze video geef ik een korte rondleiding van mijn onder de trap Harry Potter thuiswerkplek
Interview met Natuurfotograaf Bob Luijks
Zo nu en dan mag ik vanuit mijn werk als Fujifilm X-photographer in combinatie met het zijn van videomaker, ook met andere fotografen aan tafel zitten om ze te interviewen. Deze keer mocht in voor Fujifilm Nederland collega Fujifilm X-Photographer en natuurfotograaf Bob Luijks interviewen. In dit interview heb ik het met Bob Luijks over zijn apparatuur, liefde voor natuurfotografie, hoe je de mooiste plekjes vind en nog veel meer tips en tricks voor natuurfotografie.
Hoe veel verschillende portretten kan je maken in slechts 10 minuten
Als ik één ding is die ik geleerd heb de afgelopen jaren is hoe je snel moet kunnen werken als portretfotograaf. Laten we eerlijk zijn, een portretfoto laten maken is voor de meeste mensen net zoiets als naar de tandarts gaan, het moet, maar liever niet… In de onderstaande video laat ik zien hoe je in slechts 10 minuten tijd zo veel mogelijk verschillende portretten kan maken van een persoon met slechts één lamp en lichtvormer.
Camera: Fujifilm X-T4
Lens: Fujinon 56mm 1.2 APD
Flitser: Profoto B10
Lichtvormer: Profoto RFi 3’ octabox
De RODE DSC-1 en SC-11
Al jaren als ik met mijn camera op pad was voor video documentaires had ik de simpele uitdaging dat ik of mijn RODE VideoMic Pro+ op mijn camera kon plaatsen, of een Sennheiser draadloze lavelier. Maar eigelijk noot samen tegelij. terwijl ik dit juist graag zou willen voor documentaries en bedrijfsfilms te maken. Een paar keer met de importeur gepraat of ze niet een ontvanger in de Rode VideoMic Pro+ konden maken of een extra ingang waarmee als daar een draadje ingeplugt werd één van de twee kanalen dat kanaal werd.
Maar nu is er eindelijk een oplossing met de RODE DSC-1 kan je simpel twee apparaten op je hotshoe monteren en via de SC-11 kabel beide tegelijk inpluggen. Waardoor ik nu met ene compacte kti documentaires en bedrijfsfilms kan maken als dat nodig is!
Mijn boek over Portretfotografie in je eerste (thuis)studio komt uit!
Je kan vanaf nu mijn eerste boek over portretfotografie bestellen. In dit boek leer ik je de complete basis over portretfotografie. Ook zijn alle lessen bij mij thuis gefotografeerd. Hierdoor zijn alle lessen dus ook uitvoerbaar in je huis. Of als je je eerste studio wilt gaan open.
Daarnaast staat het ook vol met praktijkvoorbeelden op locatie en laat ik je mijn complete nabewerkingsworkflow zien!
Bestel het boek nu bij mijn uitgever Van Duuren media en krijg ook nog eens (tot 17 december) €5,- Early bird korting! Klik HIER om hem direct te bestellen!
Capture One 21: wat is er nieuw
Zojuist is de nieuwste versie van Capture One gereleased, namelijk Capture One 21. Deze heeft weer een aantal fijne nieuwe tools en verbeteringen! Om je te helpen met de vraag of het nu de tijd is om te updaten of in te stappen vertel ik je in de video alles wat er nieuw is en in deze blog even de highlights!
Import scherm verbeterd
Het importeer scherm is verbeterd. Je kan grotere previews van de foto’s zien en de Spatiebalk, P en X kan ej snel selecties maken.
Dehaze tool
De Dehaze tol is nu ook toegevoegd aan Capture One 21. Gebruikers van Lightroom zullen deze al kennen. Maar met deze functie kan je mistige foto weer helder en scherm maken.
Speed Editor
Via de speed editor kan je met je muis en keybord snel aanpassingen doen zonder naar het tools tab te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld op full screen zonder je tools tab te zien foto’s editten.
ProStandard Profile
Een nieuwe kleurenprofiel geheel door Capture One gemaakt, voor gericht op professionele product en portretfotografie studios. Deze geven de kleuren nog realistischer weer, en maakt het ook makkelijker beelden met verschillende camera (merken) met elkaar te matchen.
Leica Tethering
Tethering voor de Leica camera’s wordt nu ook ondersteund. Dit gaat om de SL2 en S3 camera van Leica
Makkelijkere leercurve
De leer curve is makkelijker. Alle tools worden nu (als je dit wilt) direct uitgelegd als je met je muis er op gaat staan en krijg je gelijk een link naar engelstalige uitleg video’s.
Dit waren even de eerste highlights, in de video vertel ik je alles wat er nieuw is in Capture One 21. Wil ej meer leren, komende tijd ga ik meer video’s posten op mijn Youtube kanaal!
Capture One Black Friday 2020!
Het is weer Black friday en Capture One heeft weer een super aanbieding. Je krijgt nu 30% korting op alles! Dus de Pro versies en bundels, eenmalige en abonnee versies, styles etc! + Koop je nu versie 20 krijg je een gratis upgraden naar versie 21!
Hoe kan je gebruik maken van deze aanbieding?
KLIK HIER OM NAAR DE CAPTURE ONE STORE TE GAAN
En gebruik bij betalen de kortingscode BLACKFRIDAY30
Gebruik je een Fujifilm, Sony of Nikon camera, gebruik dan één van deze links
Capture One pro for FUJIFILM
Capture One pro for Sony
Capture One pro for Nikon
Documentaire maken met Marco de Paauw
Afgelopen zomer heb ik voor Sigma Benelux een korte documentaire gemaakt over natuurfotograaf Marco de Paauw. Uiteraard heb ik ook een behind the scenes gemaakt van het maakt proces. In ander halve dag hebben we alles opgenomen. Als camera voor de docu heb ik de Sigma FP gebruikt wat wel even wennen was! Bekijk making off nu de video!
Heb je de docu nog niet gezien, bekijk hem nu hier!