Hoge vermogen flitsers zijn geen must!
Toen ik mijn eerst studio flitsers kocht kreeg ik bij de winkel het advies de zwaarste optie te nemen, want omlaag kon je altijd, echter is dit het slechtste advies wat je kunt krijgen. Nu een paar jaar later en wijzer wil ik jullie graag adviseren over waarop je je keuze het beste kan vormen.
Buiten of binnen
Het eerste waar je op moet letten is of je buiten of binnen gaat fotograferen. Als je buiten gaat fotograferen midden op de dag heb je meer vermogen nodig dan in de avond of binnen in de studio. Echter als je midden op de dag met flits wilt gaan werken, zou ik me eerder afvragen of midden op de dag echt het moment is om te gaan fotograferen. Middagzon geeft namelijk harde schaduwen en is niet flatteus.
In de studio heb je veel minder krachtige flitsers nodig, omdat het hier vaak van nature al donkerder is en anders kun je het makkelijk donkerder maken.
Grootte van de groep en scherpte diepte
De volgende belangrijke variabele is de grootte van de groep of het onderwerp wat je gaat fotograferen. Als je een grote groep gaat fotograferen heb je al snel f8 tot f16 nodig om iedereen er scherp op te krijgen. Om alles te verlichten zul je tevens een grotere softbox nodig hebben of deze verder weg moeten plaatsen.
Schiet je echter vaker maar 1 persoon of wil je juist gebruik maken van een kleinere scherpte diepte, zul je een lager vermogen lamp nodig hebben. Met een elinchrom BX500ri met een beauty dish moet ik namelijk minimaal op f7.1/f8 schieten als ik de lamp op laagste vermogen gebruik. Natuurljk kan ik de Beauty Dish verder weg plaatsen, maar dan wordt mijn licht harder. Met een Elinchrom D-Lite RX One op laagste vermogen kan ik zakken tot een f3.2/f4
Flitssnelheid
Werk je veel met actie wordt de flitssnelheid belangrijk. De X-sync van de gemiddelde DSLR camera ligt rond de 1/125 tot 1/250 van een seconde. Ga je sneller krijg je zwarte balken aan de zijkant van je foto's, dit komt door de werking van de sluiter. Dit betekent dus dat de flits de actie moet bevriezen. Om actie te bevriezen heb je minimaal een flitssnelheid van 1/2000 nodig. Een flitser werkt het het snelste op vol vermogen. Stel je bijvoorbeeld een 500watt lamp in op vol vermogen, moet je vervolgens op een f22 tot f32 of hoger fotograferen. De meeste lensen geven een diffractie bij deze hoge diafragma getallen. Neem je een lager vermogen flitslamp kun je nog op een f11 of f16 blijven fotograferen.
Mijn favorieten
Toen ik begon met flits kocht ik een Falcon Eyes FN300 lamp. Tegenwoordig ligt deze in de kast stof te vergaren. Toen ik echt serieus ging fotograferen heb ik een set Elinchrom BX500Ri lampen gekocht. Deze heb ik tot de diefstal altijd met veel plezier gebruikt. Momenteel werk ik voor 75% met de Elinchrom D-Lite RX One en BRX250.
De reden dat ik met lager vermogen lampen ben gaan werken is vooral het bovenstaande. Ik hoef bijna nooit groepen te fotograferen. Het liefst werk ik op lagere diafragma omdat ik een kleine scherpte diepte mooier vind bij portretten en bij sprong- en dansfoto's kan ik ook op bruikbare diafragma's werken. Daarnaast wil ik lampen met hoog vermogen ook niet afraden, als ik wel groepen doe of een met een 180cm octa bank werk ben ik blij met het extra vermogen.
Ik hoop met deze blog jullie een zetje in de juiste richting te geven! Bedenk voor dat je je eerste lamp gaat kopen eerst wat je wil en wat je hoofdmoot zal worden op fotografie gebied en pas daar je beslissing op aan!
Mocht je nog vragen hebben stel ze dan hier onder of op Facebook!
Review: Elinchrom 70cm Beauty Dish Wit
andaag een review van de Elinchrom 70cm Beauty Dish Wit. De Elinchrom 70cm Beauty Dish is mijn favoriete licht modifier voor in de studio. Het is de modifier waar ik bijna elke sessie mee start. De reden? Heel simpel: hij ziet er bijna op iedereen gelijk goed uit! Het is een heel prettige lichtbron. De grote van de beauty dish geeft een mooie zachtheid met een crispy randje. Mede de witte binnenkant en de "sock" zorgen hiervoor. Nu moet ik zeggen dat ik de "sock" vooral bij vrouwen gebruik. Mannen kunnen (beetje afhankelijk van de leeftijd) ook zonder Sock gefotografeerd worden.
Hieronder staan 3 foto's, elke is met een andere interne Elinchrom deflectors gemaakt. De eerste is met de zilveren, de tweede de witte en de derde de gouden.
De zilveren Elinchrom deflector was vroeger de enige deflector die ik gebruikte. Dit omdat ik met name "jonge" mensen fotografeerde.
De witte Elinchrom deflector is mijn nieuwe favoriet. Dit komt omdat hij een iets zachter licht geeft en ik dat iets meer prefereer.
De laatste is de gouden Elinchrom deflector. Deze geeft een iets warmer beeld. Dit werkt met name erg goed bij oudere mensen en mensen met ene dokere huid. Als je echt bijna zwarte mensen fotografeert is dit de truck om hun huid nog mooier uitte laten komen.
Kortom koop een Elinchrom 70cm Beauty Dish. In de set zitten ook de deflectoren. Deze beauty dish werkt altijd. Voor zowel hoofdportretten als meer full body foto's. In mijn portfolio zitten vele foto's de Elinchrom beauty dish gemaakt zijn.
http://www.fotoflits.com/elinchrom-softlite-reflector-wit-82-deg-70-cm-o
Hoezo? Je hebt een grote studio nodig
Met workshops wordt wel eens de vraag gesteld of een grote studio nodig is, op online fora wordt er gezegd dat zij thuis geen goede foto's kunnen maken omdat er te weinig ruimte is. Graag wil ik bij deze aangeven dat een grote studio NIET nodig is! Je kunt overal goede foto's maken! Zolang je maar creatief bent met de ruimte en je hoeken. Als volgt twee voorbeelden!
Wouter Kiers in de woonkamer
Deze foto is gemaakt in de tijd dat ik nog geen studio gebruikte. Wat ik deed was in het appartement van mijn vriendin alle meubels aan de kant duwen, daarna een witte papier rol van 2.75 meter breed neer gezet, het papier kwam tot aan de voeten van de bank, ik zat op de bank met mijn rug tegen de muur. De totale werkruimte was ongeveer 3 bij 4.5 meter!
Janine in de Studio
De foto hierboven is in de studio gemaakt, echter op een zeer klein werkvlak. De achterwand was een vlonder die niet groter was dan de randen van de foto. Het zelfde geldt voor de vloer die ietsjes groter was. Dit waren 5 planken van een standaard klik laminaat vloer. Net buiten beeld stond een C-stand met daarop de Elinchrom D-Lite RX One met een Rotalux 100cm Octa softbox. De binnen diffusor heb ik er uitgelaten en heb er een zilveren deflector in geplaatst voor een iets meer edgy look. Ik zat binnen een meter van de rand van de vloer. Oftewel de hele werkoppervlakte is slechts 2 bij 2 meter!
Dus voor iedereen die denkt dat hij een grote studio nodig heeft, bij deze: NEE DUS!! Wees creatief met de ruimte die je hebt. Je kunt veel meer dan je denkt!
Janine final
Vandaag een shoot gedaan met Janine. Ik wilde een aantal technieken uitproberen voor het fotograferen met mobiele telefoons. Binnenkort waarschijnlijk meer hierover. Na de test foto's was er nog tijd voor een grote sessie. Voor deze foto's heb ik de Elinchrom RX ONE gebruikt in combinatie met de Rotalux 100cm Octa softbox. In plaats van de binnen diffusor heb ik een zilveren deflector gebruikt. Dit geeft een wat meer edgy look.
The ONE Light Show
Hier is hij dan de eerste aflevering van The ONE Light Show! De komende weken zullen er bijna elke woensdag een nieuwe aflevering gepost worden. In The ONE Light Show laat ik jullie zien hoeveel je kunt doen met maar één Elinchrom RX One flitslamp.
Heb je vragen over onderwerpen uit deze aflevering? Laat zij mij hieronder weten en ik geef er zo snel mogelijk reactie op!
Wil je liever persoonlijke begeleiding en actief aan de slag meld je dan aan voor één van mijn workshops
Speciale aanbieding op 23 maart!
Zondag 23 maart doe ik een kleine fotoshoot met Marjolein van der Heide in Amsterdam Noord (bij Plek). Als er nog meer artiesten/muzikanten/dansers zijn die ook foto's willen laten maken, meld je dan nu aan!
Je krijgt dan 1 uur fotografeer tijd, inclusief nabewerking en rechtenvrij voor slechts €125,- Een half uur fotografeer tijd, inclusief nabewerking en rechtenvrij voor slechts €75,
Klik HIER om je aan te melden
Gestolen Flitslampen weer terug
30 september 2013 waren mijn flitslampen gestolen tijdens het laden van mijn auto voor een fotoshoot. 2 tassen met daarin mijn Elinchrom BXRi 500 lampen en achtergrond statieven set waren door een onbekende meegenomen. Wegens onvoldoende aanknopingen punten kon ik helaas geen aangifte doen. Bij toeval keek ik zondag avond op marktplaats, en wat zag ik daar? Mijn lampen en de statieven set bij een winkel in Haarlem. Na wat overleg gelijk het 0900-8844 nummer van de politie gebeld. Daar kreeg ik het advies de volgende ochtend te bellen om een afspraak te maken.
De volgende ochtend vroeg mijn wekker gezet om gelijk een afspraak te maken. Om 1 uur mocht ik bij Bureau Haarlem langs komen. Op het bureau ben ik bijna twee uur bezig geweest met het regelen van de aangifte.
De volgende ochtend mocht ik weer komen om samen met hen naar de winkel gaan om de spullen terug te vorderen. Dus om 10 uur zat ik weer op het politiebureau. Daar samen met de wijkagent en de agent van de aangifte een plan van aanpak gemaakt en nog even de procedures doorgenomen en extra kopieën van eigendom papieren gemaakt.
Vervolgens zijn wij naar de winkel gereden. Daar zijn eerst de agenten naar binnen gegaan. Even later kwam de wijk agent naar buiten met het goede nieuws, dat het inderdaad mijn Elinchrom BXRi500 waren! Tevens mocht ik ze na overleg met de OvJ gelijk weer mee naar huis nemen.
U begrijpt hier zit een gelukkige fotograaf. Graag wil ik bij deze mijn dank uitbrengen naar de agenten van regio Haarlem voor hun hulp!
De Dijk Scootmobielen
Het is al weer even geleden dat ik de shots gedaan heb, maar nu mag ik eindelijk er over posten! Naast mijn werk met muzikanten en dansers doe ik de laatste tijd ook meer commerciële fotografie voor bedrijven. De Dijk Scootmobielen is één van mijn klanten. Voor de Webshop en promotie materiaal van De Dijk Scootmobielen was er nieuw materiaal nodig. Er moesten nieuwe foto's van de scootmobiels gemaakt worden en een aantal foto's er om heen over De Dijk Scootmobielen.
Sfeer foto's
Als eerste is er een serie sfeer foto's gemaakt. Voor de foto's in de showroom is er 1 grote Elinchrom Rotalux 90 x 110 softbox gebruikt met een Elinchrom BXR250 lamp. Als eerste heb ik een balans gemaakt tussen de personen en het dag licht. Later is er nog en extra lamp geplaatst op de Scootmobiel op de achtergrond. Voor de foto's buiten is er alleen gebruik gemaakt van Natuurlijk licht
Producten
Vervolgens zijn wij verder gegaan met scootmobielen. Omdat deze niet naar de studio gebracht konden worden heb ik de studio in de showroom gebouwd. Tevens omdat niet alle modellen in de showroom stonden heb ik ook een sessie bij de importeur gedaan. Mede hierom was het belangrijk alles goed uit te meten om zo de zelfde kwaliteit te houden.
De opstelling was het volgende:
- Elinchrom BXR250 met Rotalux 90x110 softbox op een C-stand van boven
- Falcon Eyes FN-300 op de achtergrond
- YongNuo YN-560II in een Apollo 28" als extra lamp voor details
Nabewerking
Na de shoot zijn alle foto's op de zelfde manier nabewerkt.
De Sfeer foto's:
- Eerst in Lightroom 5 verscherpen en globale aanpassingen
- Daarna in Photoshop CC eventueel afleidende onderdelen in de achtergrond verwijdert.
Productfoto's
- Eerst in Lightroom 5 globale aanpassingen als verscherpen, wit balans en contrast
- Daarna in Photoshop CC alle achtergronden puur wit egemaakt en de schaduwen vervangen
Na de bewerking zijn alle foto's in web en hoge resolutie naar de klant gegaan.
Preview: Elinchrom ELC Pro HD Serie
Vandaag heeft Elinchrom hun nieuwste lamp gepresenteerd. De nieuwe ELC PRO HD 500 en 1000 monoheads bevind en zich tussen de BRX serie en de Style RX flitsers.
Basis Specs
- Built-in EL-Skyport receiver for triggering.
- EL-Skyport with 8 Frequency Channels with 4 Groups.
- EL-Skyport Speed Sync mode for synchronization up to a 1/320 s on enabled SLR cameras.
- Intelligent pre-flash detector system to enable the use of ELC units with speedlights.
- 7 f-stop range.
- Action freezing flash durations at full power - 1/2330 s. at t.05 - with flash durations up to a 1/5000 s.
- Fastest recycling times always maintaining best stability.
- Up to 20 flashes per second.
- Super balanced colour temperature with +/- 150K°
- Power Auto-dump.
- Multi-voltage auto-detection: 90-270 V (excluding modelling lamp).
- Low 5 V sync voltage protecting all digital camera systems.
- Intelligent low noise fan; The electronically controlled fan spins slower or faster depending on the internal temperature of the unit.
- High impact resistant and fire retardant body shell.
- Accessory bayonet allowing the complete range of light modifiers.
Uniquely Elinchrom
- OLED display for information and clarity.
- Dashboard for an enhanced experience.
- Highly precise control.
De belangrijkste nieuwe functies zijn voor mij vooral de snelheid van de flitsen en de herlaat tijd. Omdat ik veel met dansers werk is dit erg belangrijk. Ook ben ik erg benieuwd naar hoe het stroben gaat werken en de delay functies.
Naast de nieuwe functies is het bedieningspaneel ook vernieuwd. Hoe dit in de praktijk zal gaan werken heb ik in nog geen idee het ziet er wel mooi ui!
Zodra ik de lamp in het echt heb kunnen gebruiken zal ik een uitgebreide review schrijven! Maar tot die tijd, check this:
Shoot met Merel
Woensdag na het opnemen van de lesvideo's was er ook nog even tijd voor een kleine extra sessie. In iet minder dan een uur heb ik nog even een serie van Merel gemaakt. Het licht wat gebruikt is was het zelfde als tijdens de les video's, dus alleen een Elinchrom D-light RX One, samen met diverse modifiers. Het leuke van wat extra tijd hebben na dat je het gene geschoten hebt wat je moet hebben, is dat je meer kunt gaan experimenteren en wat vrijer bent.
Voor de shoot wilden wij een beetje een 60's stijl gebruiken.
De gebruikte camera bij deze foto's was de Canon 5D Mk II. Uiteraard heb ik ook gefotografeerd met mijn analoge film camera's. Deze foto's zullen later online komen zodra de foto's ontwikkeld en gescand zijn.
Zo zie je maar dat je eigenlijk niks anders nodig hoeft te hebben dan een muur en één lamp!
Een hele dag met 1 lamp en 1 softbox
Voor sommige klinkt het als een ramp, voor andere is het een bevrijding, maar een hele dag mensen portretteren met slechts 1 lamp en 1 softbox is een uitdaging! Regelmatig werk ik samen met Elvira (Maid of Make-up) in winkelcentra, om daar bezoekers te portretteren, deze kunnen ze vervolgens gratis downloaden via mijn Flickr pagina. Een tijd geleden zijn mijn lampen verdwenen, dus voor een shoot had ik nog maar 1 studio lamp. Nu ben ik sowieso een one-light shooter, maar het gevoel van een extra lamp bij de hand te hebben voor net dat stukje extra is toch altijd fijn. Maar goed dat ging nu niet. Dus heb ik een hele dag geschoten met alleen een Elinchrom BRX250 en een Elinchrom Rotalux 100cm Softbox en de Jinbei C-stand.
Nu er op terug kijkend was het heerlijk. Als je kijkt wat je met maar 1 lamp en softbox kan doen is echt geweldig. Tevens maakt het werken met gelimiteerde apparatuur je meer creatief. Ook is het portretteren van onbekende een echte uitdaging. Op zo'n dag krijg je allerlei soorten mensen voor je lens van jong tot oud, blank tot donker, solo tot groepen. op dit sort dagen moet je snel werken. Poseren, uitlichten en schieten. Vaak heb je maximaal 10 minuten. En ik ben niet iemand die 1 opstelling maakt en daar de hele dag mee werkt. Nee, ik pas mijn licht iedere keer aan. Het werken met een licht meter werkt hier ook bij. Door het meten hoef je minder te gokken en heb je sneller het shot wat je wilt hebben.
Na de shoot heb ik alle foto's in Aperture geladen. Qua nabewerking heb ik vrij weinig gedaan. Beetje verscherpen en contrast aanbrengen en klaar.
Lightroom Workflow
Voor iedereen die wil weten hoe ik mijn nabewerking doe, hierbij een video over mijn Lightroom workflow. Voor 80% van mijn werk gebruik ik Lightroom of Apple Aperture, een beetje afhankelijk van de Job. Lightroom is iets krachtiger dan Aperture, voor de meer commerciële en grotere opdrachten gebruik ik dan ook Lightroom. Heeft meeste van mijn editing probeer ik ook in Lightroom te doen. De meer specifieke dingen als echt retoucheren of samen voegen van foto's doe ik in Photoshop. Onthoud tevens, je kan met Lightroom en Photoshop een goede foto geweldig maken, maar nooit een slechte goed maken! Voor iedereen die meer wil leren over Lightroom en Photoshop, kijk bij mijn Workshops!
My second love: The Fuji X100
Het zal voor velen geen geheim zijn dat ik al een tijdje met de Fuji X100 Camera werk. Ik moet zeggen: "Deze camera begint echt mijn tweede liefde te worden". Deze camera is ongeveer aan mijn schouder vast genaaid, ik ga bijna nooit zonder deze camera de deur uit. Waar mijn Canon 5D MkII mijn echte werk camera is, is de Fuji X100 de camera die mee gaat als ik wil fotograferen. Als je nu denkt dat het een fun camera is, Nee, absoluut niet, ik gebruik hem wanneer ik maar even kan, ook bij commerciële opdrachten!
De Specificaties
Ik ben geen specificatiefetishist, voor mij moet een camera gewoon lekker werken. Maar om het verhaal toch compleet te maken alvast bij deze:
- Megapixels: 12.3 - Image sensor: 23.6mmx15.8mm CMOS - Opslag: SD(HC/XC) - Bestandsformaten: JPG, RAW. Film: H.265 (MOV) met stereo geluid - Lens opbouw: 6 groepen met 8 lenzen (1 aspherische lens) - Diafragma: f/2.0 - f/16 - Minimale scherpstel afstand: 80cm - ISO waardes: 100 tot 12800 - FPS: Tot 10 foto's in JPEG en 8 in RAW of RAW-JPG - Hotshoe: ja - LCD monitor: 2.8", TFT kleuren LCD monitor (100% dekking) - Video opname: 1280x720px (24 frames / sec) - HDMI-mini uitgang - Afmetingen: 126.5x74.4x53.9mm - Gewicht: 445 gram (met batterij en geheugenkaart)
Klassieker
De Fuji X100 is niet alleen door zijn look maar ook door zijn werking een klassieker. Vaak als ik met de camera ergens kom is de eerste vraag: "is dat een oude met rolletje?". Als ik uitleg dat het een digitale is wil iedereen gelijk meer weten. Zelfs een keer bij de Nikon Booth op de IBC beurs wilden de Nikon mensen meer weten over de camera!
De Sensor
Ondanks de camera "maar" een 12.3 megapixel sensor in een periode van een megapixelwetloop heeft. zijn het wel 12.3 hele goede megapixels! Het gebruik van het unieke patroon zorgt voor een uniek dynamisch bereik. In volle tegenzon kan je nog steeds details in de schaduwen houden. Zelfs een ⅓ crop (foto hieronder) blijft nog overeind op een grote afdruk (a4 formaat).
De Sluiter
Het volgende hoogstandje van de camera is de sluiter. De Fuji X100 heeft namelijk een centraalsluiter. Dit heeft twee grote voordelen. Aan de ene kant zorgt het voor een hoge X-sync, je kan de Fuji X100 tot een 1/4000e synchroniseren, doe dat maar eens met een DSLR! Zonder het gebruik van energie slurpende High Speed Sync te gebruiken! Je kan dus in de volle zon nog steeds met 1 flitser werken en het daglicht weg duwen.
Het andere grote voordeel van de centraalsluiter is dat hij super stil is. Je hoort hem bijna niet. Wat zorgt dat de camerasluiter niet afleid. Zoals bijvoorbeeld in een volle kerk.
Hoge Iso
Het bijzondere patroon van de Fuji X-Transsensor zorgt ook voor zeer hoge ISO-prestaties. Op hoge iso' rond de 3200/4000 werkt hij beter dan de Canon 5D MkII!
Kleur vs Zwart/Wit
Ondanks de kleuren van deze camera prachtig zijn. Vooral de Velvia en Astia, werk ik het liefst in het Zwart/Wit met deze camera. Vraag me niet waarom. Op de één of andere manier vraagt deze camera er gewoon om!
Tevens ben ik blij als Adobe komt met de update voor Lightroom waarbij de kleuren nog beter ondersteund worden in RAW modus. Hierna hoop ik ook meer de kleuren functies te gaan gebruiken.
Compact contact
De compactheid en de OVF zorgt ook voor meer contact met je onderwerp. Als je met de Fuji X100 iemand portretteert heb je niet een enorm gevaarte voor je gezicht. Door de OVF blijf je ook echt oogcontact houden. Dit maakt het portreteeren veel intiemer.
Aanrader?
Deze camera is één van de beste camera's die ik ooit gekocht heb. Ik zou iedere opdracht aandurven met alleen deze camera. Tevens heeft Fuji een voorzetlens aangekondigd waarmee de de 23 je een 50mm (35equiv) kan creëren. Wat de camera nog veelzijdiger maakt! Kortom als je deze camera nog niet hebt, koop hem als het even kan!
Vragen voor video's
Aanstaande woensdag (19 februari)ga ik een aantal lesvideo's opnemen op het gebied van fotograferen met 1 lamp. Heb je vragen of dingen die je wil weten, geef het aan mijn door. Schrijf je vraag in een reactie hier onder en dan neem ik het mee in de video's. De lamp die gebruikt gaat worden wordt trouwens de Elinchrom D-Light One. Een geweldige lamp voor starter of pro!
De overgang
Vorige week is de grote verandering begonnen. 55k Fotografie wordt Ferry Knijn Fotografie. De reden dat ik dit gedaan heb is omdat ik mijn fotografie meer persoonlijk wil gaan maken. Fotografie heeft voor mij iets persoonlijks. Dat wilde ik niet langer meer achter een algemene naam verschuilen. De nieuwe site is nu zo goed als klaar. Het nieuwe logo wordt ook aan gewerkt. Dus binnenkort kunnen jullie op deze site het geheel nieuwe Ferry Knijn Fotografie vinden.
Ook zal ik meer gaan bloggen. Er staat een reeks geplant van diverse les video's op het gebied van fotografie. Daarnaast blijf ik dit jaar ook door werken aan mijn Dutch Jazz Portraitst project. Wil je dus op de hoogt blijven kom dan regelmatig terug voor, blogs, nieuw werk, gratis lessen en nog veel meer!
Analoog avontuur: Nikon FM
Ik heb het eerder deze week al even voor bij laten komen, één van mijn nieuwe liefde is mijn Nikon FM 35mm camera met de standaard 50mm F2.0 lens. Na de hype van de Nikon DF> leek het me leuk om een blog aan de inspiratiebron van de Nikon DF te wijden.
Hoewel het ontwerp van de Nikon DF geleend is van de FM serie zijn er grote verschillen, kijk alleen al naar het formaat. Trouwens genoeg over de DF, deze blog gaat over de FM. De FM is een volledig manueel instelbare camera. In tegenstelling van de FE en FG heeft de Nikon FM geen automaat standen. Wel heeft hij een licht meter ingebouwd.
Body
De body is relatief compact in tegenstelling tot de huidige Full Frame camera's. Alleen gaan er in plaats van CF kaartjes rollen 35mm film in. Verder bevat de camera alle knoppen die je nodig hebt.
Bediening
Bovenop zit links de film terugwind knop/slinger. Vervolgens de Hotshoe voor flitsers, De sluitertijd en ISO knop, de ontspanner en de doorwindhendel. Om batterijen te besparen wordt de lichtmeter pas actief als je de doorwindhendel een eerst stukje "open" draait. Mocht je batterij leeg raken kan je de camera nog steeds blijven gebruiken. Doe dat maar eens met je high-tech DSLR! Je kan dus met deze camera altijd werken, of het nu heet of ijskoud is! De licht meter was de eerste met het 80/20 principe.
Links onder de sluitertijd knop bevind zich nog een heel klein knopje, of eigenlijk is het een schuifje. Door deze schuif naar links te duwen voor het door draaien, kan je een multiple exposure shot maken. Oftewel je ontspanner wordt wel gespannen maar je film niet doorgeladen.
Sync
Naast de flitsschoen bevat de camera oom een pc-sync poort om flitsers aan te sluiten per kabel. De X-sync tijd is trouwens 1/125th wat heel snel is voor de tijd waar hij uit komt. Meestal was het maximale 1/60.
Film
In de camera gaat 35mm film waarmee je gemiddeld 36 foto's kunt maken. Zelf gebruik ik meestal Kodak Porta 160 of Kodak Tmax100 film.
Hieronder staan enkele foto's gemaakt van Benjamin Herman met de Nikon FM en Kodak Tmax100 film en de YongNuo YN-560 en Westcott Apollo 28" softbox
Anatomie van een commerciële shoot
Deze week de anatomie van een commerciële fotosessie. Afgelopen week heb ik voor Dani Bridal haar eerste door haar ontworpen bruidsjurk gefotografeerd. De foto's gaan gebruikt worden voor de folders, website catalogus etc.
Eerste contact
Na het twee telefoongesprekken hebben wij een afspraak gemaakt bij de klant thuis. Tijdens dit gesprek hebben wij alle opties en wensen van de klant besproken. Onderdelen die hierin besproken zijn onder andere:
- wie ben ik
- wie zijn zij
- waar gaan de foto's voor gebruikt worden
- de look
- mogelijke datums
- kleding en te gebruiken rekwisieten
- het model
Dit is ook het moment waar je de klant veel ideeën kan aanbrengen voor hoe het eventueel ook zou kunnen. Of als de klant helemaal nog geen idee heeft deze aandragen. Tevens was dit ok een moment waarop ik een bevriend designster kon aandragen voor hulp bij het logo.
Week erna
De week erna begint het telefoneren. Als eerste is het belangrijk of de locaties beschikbaar zijn. Maak hierbij zowel een A, B als C plan. Vervolgens kijk welke extra personen er waneer beschikbaar zijn. Denk hier bij aan assistentes, visagie, modellen. Als je dit in kaart heb kan je met de klant de definitieve datum bespreken en vervolgens iedereen vast leggen voor dat moment.
Papierwerk
Voor de fotoshoot
Gear
De Fotosessie
Na de fotosessie
Het uitzoeken
Nieuwe Nik by Google filter: Analog Efex Pro
Goed nieuws voor de eigenaren van de Nik Collectie by Google. Ondanks sommige Nik dood verklaarde toen het opgekocht werd door Google, worden er gelukkig toch nog steeds nieuwe programma's en updates gedaan voor Nik software. De nieuwst aanwinst is Analog Efex Pro. Het doel van Nik Analog Efex Pro is het gecontroleerd recreëren van de oude film look. Het wordt dus een soort tegen hanger van de VSCO filters.
De eerste beelden zien er goed uit. Zodra ik het programma heb kunnen testen kom ik met een uitgebreide review!
Kijk voor meer informatie alvast hier
Analoog avontuur: vervolg
Vandaag weer een aantal scans binnen gehad van de afgelopen tijd. Altijd leuk, vooral als je zelf amper nog weet wat er ook al weer op stond. Sinds een paar maanden heb ik naast mijn Digitale kit ook altijd een aantal analoge camera's mee zoals de Nikon FM, Zenza Bronica ETRS en de Yashica-C.
Yashica-C
Onderstaand 3 foto's met de Yashica-C die ik hier al eens eerder besproken heb. Het blijft leuk hoe mensen reageren als je deze camera uit je tas haalt! Onderstaande foto is gemaakt tijden de FED shoot met Elise, Als afsluiting had ik er nog een paar met de Yashica geschoten. De Yashica-C foto is nu bij terugkomst gelijk favoriet. De gebruikte lamp is een Elinchrom BRX250 met de 100cm Rotalux softbox en ik heb Kodak T-Max100 film gebruikt.
De onderstaande foto's heb ik met de Yachica_C gemaakt in Amsterdam. Het zijn twee dubbele exposure foto's. Waarvan de onderste een happy accident is. Door de zwarte achterkant van de eerst foto is het nu net of zij op een vlot op de grachten drijft.