Making-off: Sandra Radio Kootwijk
Vorige week donderdag had ik de kans om een shoot te doen bij Radio Kootwijk. Deze prachtige locatie leende zich perfect voor verschillende achtergronden. De stijling heb ik samen met het model en mijn vaste visagiste Elvira samen gesteld.
De gear die ik gebruikt heb bestond uit:
- Elinchrom Quadra A set
- Elinchrom Rotalux Octa 100cm
- Elinchrom Skyport
- Canon 5D mkII
- Canon 24-70L 2.8
- Fuji X100
- Jnbei C-Stand
Hierboven zien jullie de opstelling. Eigenlijk en hele simpele. De Elinchrom Quadra op het B-kanaal met de Elinchrom 100cm Rotalux Octa softbox met beide diffusers.
De camera stond ingesteld op Iso 160, 1/160 op f5.6. Het balanceren van de lucht met de flitser is de grootste uitdaging. Ik heb eerst de lucht gemeten en hier de flitser op aangepast. Gedurende de shoot veranderen de sluitertijd continu door de wisselende hoeveel zonlicht. Omdat de zon zakte werd deze steeds langer en de ISO hoger.
In post is er eigenlijk niks anders gedaan dan wat verscherping en wat plekjes weg gehaald.
Radio Kootwijk
Afgelopen donderdag heb ik een shoot gedaan bij Radio Kootwijk. Het was gelijk een mooie locatie om mijn nieuwe Elinchrom Ranger Quadra setje te testen op deze locatie. Samen met visagiste en Elvira hebben we een paar ideeën uitgezet en twee modellen bij gezocht. Deze keer mocht ik werken met Sandra en Joyce (ballerina). Zie hieronder enkele van de eerste resultaten.
Tevens ben ik gister ook weer verder gegaan met mijn overstap naar de Fuji X-camera's met de aanschaf van een Fuji X-pro1 en de 35mm 1.4. Binnenkort komt hier ook een review van!
Time worker: How it's made
Vandaag wil ik jullie laten zien hoe ik de Time worker gemaakt heb. Het kostuum heeft het model zelf samengesteld en gebruikt zij bij role playing en fairs. Ik had haar via via op internet gevonden en het leek me leuk hier iets mee te doen.
De belichting
Een goede basisfoto is het belangrijkste wat er is. Het bouwen van de juiste belichting was even zoeken, maar de volgende opstelling heb ik gebruikt:
1. Dit is een Elinchrom BRX250 met een Elinchrom Rotalux 35x90 strip softbox. Dit was de fill die ik gebruikte omdat de grid te weinig van het kostuum belichte. 2. Dit is een Elinchrom RX One met een Elinchrom 18 cm refelector met grid. Dit was de lamp waar mee ik begon. Hij is zo gericht dat je ook goed het kompas kunt zien. 3. Om de lantaarn het effect te geven alsof deze ook echt licht geeft, heb ik een YoungNuo YN-560II flitser gebruikt in slave mode met een Honel ¼' grid.
Nabewerking
Ik ben geen grote fan van al te veel Photoshoppen en nabewerking, met een foto als dit heb je het "gevaar" snel over de top te gaan en dat wilde ik juist niet. Ik wil altijd dat het nog een beetje een echte feel blijft houden.
Stap 1: De basis foto heb ik eerst gekopieerd en de meeste vlekjes en dergelijk weg gehaald.
Stap 2: Met Nik Color Efex pro heb ik Dynamic skin softening gebruikt om de huid te verzachten
Stap 3: Ik heb het fijne contrast verhoogd met een laag en extra verscherping toegevoegd met een High Pass filter
Stap 4: Voor een wat donkerdere look en om je ook meer naar het onderwerp te brengen heb ik een vignette gemaakt
Stap 5: Als laatste finish wilde ik dat het lampje en meer glowing/brandend effect had, Dit heb ik aangebracht met curves. 1 laag voor het licht en de andere voor de kleur.
Overig gebruikte gear en instellingen
Camera: Canon 5D Mark II Lens: Canon 24-70 2.8
Instelling: Iso: 100 Diafragma: f8 Sluitertijd: 1/125 Witbalans: Flash
Trigger: Elinchrom Skyport Lichtmeter: Gossen Digisky Achtergrond: Standaard witte rol achtergrondpapier 2.75 meter breed
Review: Elinchrom Rotalux 35x90 strip softbox
Vlak nadat ik mijn Elinchrom BX500ri kit gekocht had kwam de Scott Kelby kit uit. Onderdeel hiervan was de Elinchrom 35x90 strip softbox. Met een speciale deal mocht ik mijn kit aanvullen met de extra onderdelen uit de Scott Kelby Kit. Hier zat onder andere de rotalux 30x90 strip softbox bij. De oorsprong van de strip sotbox ligt bij ramen. De softbox is zo ontworpen om het licht wat uit een raam komt te immiteren. tegenwoordig wordt hij op verschillende manieren gebruikt.
Hier onder heb ik hem als overhead light gebruikt. De gebruikte camera was een 5dMkII met 24-70 2.8, Iso 100, 1/125 op f8
Wat ik erg prettig vind is de zachtheid van deze softbox. Het heeft iets liefs. Zeker als je hem featherd zoals hier boven gedaan is. Ook omdat het een rechthoekige vorm heeft, geeft hij een mooie fall of naar de achterkant. Met dansers mag ik hem met sprongen ook graag als overhead gebruiken (moet ik wel toegeven dat ik dat van Joe McNally heb afgekeken).
Hier onder heb ik de lamp gebruikt als lamp van schuin voor (camera rechts) een andere favoriete positie
Kortom de Elinchrom 35x90 strip softbox is voor mij één van mijn basis tools. Als klanten in mijn studi okomen heb ik meestal de Elinchrom Beauty dish klaar staan op een C-stand en de Elinchrom Rotalux 35x90 strip softbox rechts van mij staan om te dienen als eerste basis. Hiermee kan ik snel twee goede portret belichtingen maken!
Tevens gebruik ik de Elinchrom Rotalux 30x90 strip softbox ook vaak als lamp voor de achtergrond:
Paar extra shots gemaakt met de alleen de Elinchrom Rotalux 30x90 strip softbox:
Voor de gene die nog de specificaties willen weten:
Formaat: 35 x 90 cm Diepte: 25 cm Gewicht: 0,97 cm Perfecte kwaliteit van het licht Twee diffusers: binnen- en front diffuser Rotalux speedring adapter, voor snelle 'paraplu' opbouw Rotalux speedring biedt mogelijkheid om de softbox te roteren in elke gewenste hoek Optionele Elinchrom hooded diffuser verkrijgbaar Optionele Elinchrom Rotagrid verkrijgbaar Optionele Lighttools grids verkrijgbaar in de gradenhoek 30˚, 40˚ en 50˚
Hij kost €179,- bij fotoflits
Disclaimer: De genomen foto's zijn genomen voor deze review daarom zo min mogelijk nabewerkt. De nabewerking bestond uit: lightoom 4 en 5 en kleur correctie via de Colorchecker, vervolgens naar Photoshop CS6, daar zijn er paar plekjes weg gewerkt, Nik software Dfine2 ruis uit de achtergrond te halen, Nik software Color Efex pro met de Dynamic skin softening preset voor wat verzachting van de huid, in lightoom soms een beetje extra Clarity met de brush optie voor wat meer detail in de jurk. De gebruikte camera was een 5dMkII met 24-70 2.8, Iso 100, 1/125 op f8
Gratis Portretfotografie workshop 25 april
Vrijdag 25 april geef ik een gratis workshop portretfotografie bij de Apple Store in Amsterdam. In deze workshop ga ik jullie een demonstratie geven van een portret/beauty fotoshoot workflow. Onderdelen die ik ga demonstreren zijn:
- Direct naar de computer fotograferen met behulp van thetering
- Werken met aanwezig licht en reflectoren
- Aanwezig licht mixen met Flitslicht
- Hoe foto's te selecteren
- Nabewerking van foto's
- Werken met levels en curves voor contrasten
- Verscherpen
- Huid retoucheren
- En wat jullie verder nog willen weten en vragen!
Kortom In deze demonstratie zullen jullie zien dat je met alleen Apple Aperture een complete fotografie workflow kunt doen. Ook zonder gebruik van Photoshop!
Om zeker te zijn van een plek klik dan nu HIER om een plaats te reserveren!
Open Deuren Dag Profiel Foto's
Voor iedereen die op de foto is geweest vandaag klik op DEZE link. Voor op Facebook zijn de direct te delen door HIER te klikken Als je de foto van jou gevonden hebt kun je op de foto klikken, gebruik vervolgens de rechter muisknop en sla de foto op uw computer op. Voor vragen mogen jullie mij altijd mailen dan kan ik eventueel de foto's apart mailen.
the ONE Light Show aflevering 5: Beauty Dish
Wegens drukte afgelopen twee weken is het even stil geweest. Ook hebben jullie een week lang the ONE Light show moeten missen. Maar deze week ben ik er gewoon weer met een nieuwe aflevering! Deze week over de Beauty Dish. Volgende week komt de laatste aflevering van het seizoen. Maar wees niet getreurd er staan nieuwe opnames in de planning later dit voorjaar! Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!
Alle foto’s in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera
Gebruikt in deze aflevering
- Elinchrom D-Lite RX One
- Elinchrom Soft light Reflector 70cm Wit
- Elinchrom Deflector set
- Elinchrom Skyport Speed
- Gossen Digisky Lichtmeter
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 3.8
- Canon 85 mm 1.8
Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!
Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!
Adobe Lightroom Mobile review
Naast de update warin onder andere de Fuji X Camera profielen worden ondersteund is er nu ook Lightroom Mobile! Zojuist heb ik het een eerste test gegeven. Het was eerste even zoeken hoe ik de collecties moest toevoegen. Voorzover ik het nu geprobeerd hebt werkt het alleen met nieuwe Collecties in Lightroom. Eenmaal gescynct was het iPad tijd
Aan het begin krijg je als eerste een overzicht van alle foto's in de collectie. Door met 2 vingers te tikken kunnen je door de Meta data heen.
Bij een geopende foto kun je makkelijk de basis bewerkingen doen. Denk hierbij aan contrast, belichten, schaduwen, hooglichten, saturation, vibrancy en croppen etc. Ook kun je foto's flaggen of rejecten
Naast zelf bewerken kun je ook kiezen uit diverse presets
Het was leuk om even met Lightroom op de iPad te spelen. Of ik het echt ga gebruiken weet ik nog niet. Wat ik graag zou zien is dat je tijdens een shoot live foto's naar de iPad kunt sturen zodat je kant makkelijk mee kan kijken, of dat je direct aanpassingen kan doen bij de binnen komende foto's.
Kortom de basis is leuk. of het er helemaal is weet ik nog niet.
Adobe Lightroom ondersteund Fuji Profielen!
Vandaag is het een belangrijke dag voor de Fuji X serie gebruikers! Adobe Lightroom 5.4 ondersteund nu de belangrijkste kleurprofielen van Fuji X camera's. Dit houd kort gezegd in dat de RAW foto's er ook uitzien zoals je ze gefotografeerd hebt met het Fuji X Camera profiel. Dus ASTIA komt er uit te zien als ASTIA en VELVIA als VELVIA. Doordat het nu in RAW zit kun je de foto's als basis nemen en verder tweaken met hooglichten en dergelijke. Maar de basis is zoals het er alf film uitzag/ziet. Dit is een vooruitgang waar ik erg blij mee ben!
Voor de gene die ook met Fuji X camera's fotograferen. De functie zit onder het tabje Camera Calibratien bij profiles!
Kim Moerings
Soms krijg je verzoeken waar je gewoon geen "nee" op wilt zeggen. Een paar dagen geleden kreeg ik van Suzan de Boer het verzoek of ik haar wilde helpen. Suzan is een oud klasgenoot van de middelbare school. Zij vlogt een Make-Up opleiding en wilde graag een keer goede foto's laten maken van haar werk. Canon 5D MKII, f4.0, 1/100, Iso 320, aanwezig licht
Kim Moerings (ook oud klasgenote) wilde als model dienen. Oftewel het werdteen leuke middag. Als basis wilde wij een donkere achtergrond gebruiken. Als start qua belichting begon ik met mijn vaste opstelling bestaande uit een Elinchrom D-Lite RX One, 100cm Rotalux Octa softbox met de zilveren diffusor.
Canon 5D MKII, Iso 100, Elinchrom D-lite RX One, 100cm Octa Rotalux Softbox met zilveren diffusor en eventueel een reflector
Zie hierboven trouwens ook hoeveel verschil je kunt krijgen in een foto door puur het model van voor te schieten of op en stoel te gaan staan en van boven.
Na het iets meer reguliere beauty/fashion fotografie werk was het tijd om de make-up wat extremer te maken.
Wouter Kiers, de Hendrix onder de saxofonisten
Vandaag wegens drukte nog geen nieuwe aflevering van The ONE Light Show deze week. Wel is het is al weer bijna 2 jaar geleden dat de bakermat van het Dutch Jazz Portraits project begon. De Mini-documentaire die ik destijds gemaakt heb van Wouter Kiers. Voor de gene die hem nog niet gezien hebben, bij deze!
The ONE Light Show Aflevering 4: 100cm Octa Softbox
Deze week in The ONE Light Show het fotograferen met een Elinchrom Rotalux 100cm Softbox softbox, daarnaast gebruik we deze softbox ook on een beauty dish look te creëren. Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!
Alle foto’s in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera
Gebruikt in deze aflevering
- Elinchrom D-Lite RX One
- Elinchrom Rotalux 100cm Softbox
- Elinchrom Deflector set
- Elinchrom Skyport Speed
- Gossen Digisky Lichtmeter
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 3.8
- Canon 85 mm 1.8
Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!
Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!
Marjolein van der Heide
Vandaag fotoshoot gedaan met Marjolein van der Heide. Voor locatie van de fotoshoot hebben we gekozen voor de NDSM-werf in Amsterdam.
Het weer was een uitdaging. De heel shoot is er gebruik gemaakt van natuurlijk licht. Met het Nederlandse bewolkt/onbewolkt weer was het continu aanpassen. Uiteraard zorgde de wind voor wapperend haar!
Het gave van de NDSM werf is dat je er een grote keuze hebt aan verschillende stijlen op één plek.
Tevens werkt het binnenste deel van een 5-in-1 reflector ook goed als achtergrond. Laat de zon er doorheen komen, meet op het model en je hebt een mooi witte achtergrond zonder maar één flits te gebruiken.
Mijn Helden: Zack Arias
De volgende persoon in de mijn helden serie is Zack Arias. Zijn manier van werken heeft mij erg geïnspireerd. Mede door zijn One Light aanpak. Zijn One Light aanpak komt uit de tijd dat hij simpel weg niet meer had dan 1 flitslamp. In die tijd heeft hij zich geleerd hoe je het maximale uit die ene flitslamp kan halen. Iets anders wat ik erg apprecieer aan Zack is zijn oprechtheid. Hij is niet alleen van de Glamour kant van de fotografie. Hij laat ook zien dat fotografie heel erg hard werken is. Ja, je gaat eens onderuit, maar dan zal je moeten opstaan en weer verder.
Zack is tevens een nieuw project begonnen genaamd DEDPXL gericht op het creëren van meer signaal en minder ruis!
Kortom kijk eens naar zijn werk of lessen op Youtube!
The ONE Light Show aflevering 3: Softbox 1
Deze week in The ONE Light Show het fotograferen met een standaard softbox, daarnaast gebruik we deze softbox ook on een beauty look te creëren. Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!
Alle foto's in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera
Gebruikt in deze aflevering
- Elinchrom D-Lite RX One
- Elinchrom 66 x 66 cm Softbox
- Elinchrom Skyport Speed
- Gossen Digisky Lichtmeter
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 3.8
- Canon 85 mm 1.8
Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!
Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!
Fotografeer eens een hoed
Het klinkt misschien vreemd. Maar vaak hoor je fotografen praten over dat ze niemand hebben om te fotograferen of om licht opstellingen op te testen. Voor die fotografen het volgende. Fotografeer eens een hoed, os een ieder willekeurig voorwerp. Vandaag heb ik bijvoorbeeld foto's gemaakt van een hoed op een kruk. Ik wilde weten hoe mijn nieuwe Canon 85mm 1.8 lens werkt en reageert. Tevens wil ik graag kunnen flitsen op groot diafragma's Dus wat heb ik gedaan, een hele simpele opstelling gemaakt met de Hoed op een stoel. Vervolgens de camera instelt op 1/125 f2.5 Iso 100 en een foto gemaakt:
Deze foto laat de hoeveelheid aanwezig licht zien. Omdat ik met een groot diafragma werk zal en snel veel aanwezig licht zijn. Met de sluitertijd kan ik niet sneller dan 1/125 of 1/160 in verband met de X/sync met de Canon 5D MkII. Vervolgens heb ik de YongNuo YN-560II gepakt met de Cactus V5 triggers en deze in de Westcott 28' Apollo geplaatst. Voor de gene die nu denken; "waarom niet je Elinchrom lampen?", nou die liggen nog in de studio en deze opstelling ga ik ook voor een locatie klus aanstaande zondag gebruiken. Met flits aan krijg je de volgende foto:
Op deze foto kun je duidelijk zien hoe het aanwezige licht combineert met de flitser. Ook is de kleine scherpte diepte goed zichtbaar, deze komt dor het gebruiken van het grote diafragma. Op de foto hieronder heb ik het diafragma zelfs verder geopend naar f1.8
De foto's in deze blog zijn 100% onbewerkt. Ze zijn alleen via Lightroom verkleind naar 80% jpeg's met een breedte van 600px.
Jaleel King
Deze video kwam ik laatst tegen op Youtube. Jaleel King werd op zijn achtse geraakt door een schot hagel dat werd afgevuurd door zijn boze buurman. Hij was daarna verlamd. was een stuk long kwijt, lever en nog meer interne schade. Nu jaren later is Jaleel een succesvolle fotograaf. Deze video verteld zijn verhaal in het kort en laat zijn werk zien wat echt het aanraden waard is!
Mijn Helden: Mark Seliger
Eens per maand wil ik graag wat aandacht geven aan mijn fotografische helden. Als eerst wil ik graag aandacht geven aan Mark Seliger. Mark Seliger is in 1959 geboren in Armarillo, Texas. In 1964 ging hij naar de High School for the performing and visual arts in Houston. Hij verhuisde in 1984 naar New York. In 1987 bgon hij te werken voor Rolling Stone magazine en is daarvan de hoofd fotograaf geweest van 1992 tot 2002 en heeft in die tijd meer dan 100 covers geschoten. Sinds 2010 leeft mark stelliger weer in New York and werkt hij voor Conde Nast Publications. Hij heeft sinds die tijd menig cover gefotografeerd voor onder andere GQ en VaniYi Fair.
Persoonlijk ben ik het meeste fan van zijn portretten. Veel al in zwart. Vele zijn gemaakt in zijn studio. De studio van Mark Seliger heeft een bijzondere plek. Mark Seliger zit boven in een gebouw en heeft in de oude lichtschacht een vloer en een licht koepel laten bouwen. Dit zorgt voor mooi natuurlijk licht in de relatief kleine ruimte. Dit geeft een vorm van intimiteit die ik erg aantrekkelijk vind.
Kortom ik kan iedereen aanraden eens het werk van Mark Seliger te bekijken.
The ONE light show aflevering 2: Fella with an Umbrella
Deze week in de ONE light show het fotograferen met een paraplu In 6 minuten leer ik jullie hoe je snel en doeltreffend een portret met een paraplu kunt maken en hoe je het licht meet met een Gossen DigiSky Flitsmeter! Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!
Alle foto's in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera
Gebruikt in deze aflevering
- Elinchrom D-Lite RX One
- Elinchrom Paraplu set
- Elinchrom Skyport Speed
- Gossen Digisky Lichtmeter
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 3.8
- Canon 85 mm 1.8
Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!
Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!