Ferry Knijn Ferry Knijn

Paper dress en Poederportret

Vorige week heb ik twee concepten uitgewerkt waar ik al een tijd mee liep.

Paper dress

Als eerste wilde ik graag eens wat doen met de restanten achtergrond rol die ik nog had liggen. Dus heb ik een aantal van mijn vaste team uitgenodigd om eens een jurk te maken van deze restanten. Dus hebben Ashley Wolthers en Elle Drieman een Jurk gemaakt van enkele restanten. 

Bij de fotografie wilde ik een beetje een klassieke fashion/voguestyle gebruiken zoals in de tijd van Avedon gedaan werd. Uiteraard om het echt af te maken ook nog even met mijn Hasselblad 500c/m geschoten. De beelden hiervan moeten nog ontwikkeld worden dus deze komt later. Qua belichting heb ik het ook zo simpel mogelijk gehouden met een Elinchrom ELC500 in de Litemotive en een relfectiescherm. 

Poederportret

Vervolgens was het tijd voor het meeste leuk werk. Het maken van poeder portretten. Dit wilde ik altijd al eens proberen en met het oog op de workshop die ik 27 augustus ga geven bij Studio34x wilde ik hier nog even mee testen. Dus een aantal stukken afschermfolio in de studio opgehangen en met meel aan de slag gegaan!

Mochten er meer mensen die ook en poederportret van zichzelf willen laten maken, zondag 28 augustus houden Ashley en ik een poederportretdag. Klik HIER voor meer informatie

Meer lezen
Jazz photography, Leica Ferry Knijn Jazz photography, Leica Ferry Knijn

North Sea Jazz 2016

Het is al weer een paar weken geleden, maar nu heb ik eindelijk tijd om de blog over North Sea Jazz te maken. De mensen van Transcontinenta/Leica Nederland waren zo vriendelijk mij een Leica M240 met een Summilux 35mm 1.4 en 75 f2 te lenen. Voor mij hoort bij jazz fotografie gewoon een Leica, en proberen met je gezicht op de actie te zitten. Dit lukt met NSJ niet overal maar als het wel lukt is dit het mooiste wat er is. En wees eerlijk, eigenlijk hoort jazz gewoon in te kleine clubjes en kroegen ;). 

Opbouwen

De woensdag en donderdag stonden voor mij in het teken van het opbouwen. Dit jaar had ik een expositie met het project dat ik vorig jaar samen met 4 andere Nederlandse jazzfotografen heb gedaan in het Jazz Museum Rotterdam en op North Sea Jazz in samenwerking met Cult Crowd/JazzTV.  Het was een hele klus om alle (70+) foto's in te delen en op te hangen. 

Ook is het aanschouwen van een festival in opbouw altijd erg bijzonder. Kleine side note: De planten in de lift waren ook erg apart, helemaal dat 5 minuten voordat ze deze omhoog kwamen brengen net een dame de hele verdieping had gestofzuigd en hierna weer opnieuw kon beginnen. 

Helaas kregen we tijdens het opbouwen te horen dat Hasselbladmaster Hans van Ommeren een dubbele hartaanval gehad had (het gaat inmiddels weer beter). Hij zou het live printen regelen. Dus met spoed een noodoplossing bedacht. We hebben mijn printer opgehaald uit de studio en Bas Schurink kwam assisteren voor de momenten dat ik niet op de stand was. 

North Sea Jazz Dag 1

De eerste dag was voor mij de meest relaxte dag. Ik heb eindelijk mijn held Buddy Guy live kunnen zien! Deze stond nog op mijn lijstje van nog levende blues legendes die ik nog een keer in het echt wilde zien. 

Verder was het veel hoppen tussen optredens en werken bij de expositie. Met name de optredens op en rond Congo Square zijn altijd favoriet bij mij.  Op de terugweg in de feestbus was het ook een aparte ervaring. Zo vaak kom je niet in een bus met rookmachines, laserstralen en Hollandse meezingers!

North Sea Jazz Dag 2

Dag twee was een van de zwaarste dagen. Dit mede omdat ik ook dit weekend de balletvoorstelling van Balletschool Attitude fotografeerde. Maar dankzij mijn chauffeur kon ik in de auto de foto's van de voorstelling editten en een beetje uitrusten. 

Jan van Duikeren kwam ook even de grote versie van zijn portret bekijken. 

De optredens van Ibrahim Malouf en Con Brio maakte de meeste indruk aan het einde van de dag. 

North Sea Jazz Dag 3

Dit was de laatste en langste dag. Vooral omdat mijn vrouw 's ochtends weg gebracht moest worden om als leiding mee te gaan op een zomerkamp, er weer een middag ballet fotografie op het programma stond (gelukkig met behulp van Mike Kool) en we na afloop van het festival gelijk alles moest opruimen. 

Het optreden van Mister Sipp was echt geweldig. Tevens had ik erge mazzel dat net op het moment dat ik vooraan stond hij het publiek in dook! 

Aan het eind van de avond hebben we alles ingepakt en uiteindelijk waren we om half 4 's nachts gesloopt maar voldaan weer thuis en was het tijd voor een borrel!

Leica M240 en objectieven

Zoals eerder gemeld mocht ik de Leica M240 lenen met de Leica Summilux 35mm 1.4 en Summicron 75 f2. Deze twee objectieven heb ik vorig jaar ook gebruikt bij de Foto Fun dag 2015 met de Leica M Monochrom. Lees hier de review n.a.v. de Foto Fun dag en hier mijn review van de Leica M240. 

Ik moet zeggen: de M240 met de 35mm Summilux 35mm 1.4 blijft een magische combinatie. Net als een Fender Telecaster in een Fender buizenversterker een gouden combi is. Rauw, puur, simpel en effectief. Gewoon geen fratsen, jij bepaalt wat er gebeurt. Aan de andere kant als je een fout maakt, krijg je hem ook terug, want niks wordt gemaskeerd. Hogere Iso waarden waren geen probleem. Focussen ging soepel, het is aan het begin even wennen maar als je de slag te pakken hebt.... 

De Summicron 75 f2 heb ik minder gebruikt dan verwacht. Normaal neem ik voor reportage altijd mijn Sigma 35m art en 85mm mee, en dan wissel ik veel. Bij North Sea Jazz Eigenlijk niet. Met de Summilux 35mm 1.4 had ik alles wat ik nodig had om te bereiken wat ik zocht. 

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

34x Trainingen

Het is even stil geweest, ik weet het, maar ik heb het verschrikkelijk druk gehad met diverse projecten waarvan ik nu de eerste publiek mag maken. Namelijk 34x Trainingen! In samenwerking met Studio34x zijn wij 34x Trainingen gestart. Omdat er steeds meer vraag kwam naar goede opleidingen in fotografie die niet een half jaar duren, hebben wij dit project opgestart. 

Wat houdt 34x Trainingen in

Bij 34x Trainingen bieden wij 2 trainingen. De eerste duurt een week met daarin 3 lesdagen en 2 zelfstudie dagen waarbij je wel gebruik kunt maken van Studio34x. Dit is de training "Fotograaf in één week". 

De eerste dag bestaat uit het leren van de basisfuncties van je camera, de belichingsdriekhoek, compositie en het werken met natuurlijk licht

De tweede dag is een zelfstudie dag. Je krijgt een aantal opdrachten waarmee je de kennis uit de eerste dag leert te beheersen.

De derde dag zal in het teken staan van studio- en flitsfotografie. We gaan je leren met studioflitsers te werken en het uitlichten van modellen. 

De vierde dag is weer een zelfstudie dag. Waarbij je ook weer de mogelijkheid hebt dit te doen in de studio.

De vijfde dag staat in het teken van nabewerking. Nu gaan we je leren hoe je het maximale uit je foto's kunt halen die je eerder gemaakt hebt deze week met behulp van Lightroom en Photoshop CC. 

Voor degene die echt van fotografie hun vak willen maken hebben wij de uitbreiding met de training "Freelance fotograaf". De eerste week loopt gelijk met de training "Fotograaf in één week" echter krijg je extra opdrachten. 

De tweede week beginnen we de maandag met de zakelijke kant. Een dag waarbij we je leren waar je als fotograaf het meeste mee bezig zult zijn. Het schrijven van plannen. Je leert hoe een ondernemingsplan te maken, een financieel plan en een marketing plan. Ook gaan we het hebben over rechten en beschermen van je foto's.

De rest van de week krijg je een eindopdracht om uit te voeren. 

De derde week beginnen we met een theorie examen en presentatie van je eindproject, ook krijg je feedback op je gemaakte plannen. Bij het behalen van het examen en goede afronding van het eind project krijg je een certificaat.

De vrijdag is de presentatie avond. Op deze avond mag je je familie en vrienden uitnodigen voor de certificaat uitreiking. Ook mag je je werk presenteren en eventueel familie en vrienden op de foto zetten in de studio!

Meer informatie 

Wil je nu meer weten of je inschrijven ga dan naar www.34x-trainingen.nl

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Review: Sigma 120-300 2.8 Sport

Deze week een korte review van het Sigma 120-300mm 2.8 Sport objectief. Omdat dit objectief binnen de Sport serie van de Sigma Global Vision lijn valt betekend dat dit objectief zeer robuust gebouwd is. Hij is echt Build to last, met een aluminium behuizing en weather sealing. Tevens heeft dit objectief een vast minimale diafragma van f2.8. Dit betekend dat het een zeer lichtsterke zoom-tele objectief is. Dit merk je echter ook wel aan het gewicht, het objectief weegt 2950 gram. 

Autofocus en stabilisatie

De autofocus en stabilisatie werk werken zeer goed. Ik heb bij een dansvoorstelling (waar ik ivm privacy geen foto's kan gebruiken bij deze review)  gefotografeerd met dit objectief uit de hand, waarbij de stabilisatie erg van pas kwam, ook in combinatie met de Nikon D750 pakt hij snel en nauwkeurig de focus.

De instelbare voorkeuren voor de autofocus en stabilisatie werkte ook erg goed en makkelijk. De voorkeursinstellingen die je via het optionele USB-Dock kunt programmeren heb ik niet gebruikt. Wel kan ik mij voorstellen dit te gaan gebruiken als ik het objectief langer zou gebruiken met een instelling voor in het theater en voor natuurwerk. 

Het Zoombereik

Het zoombereik gaat over een brandpuntsafstand  120-300 mm.  Om eerlijk te zijn was de 120mm tijdens de dans voorstelling iets aan de lang kant. Mijn Sigma 70-200 2.8 heb ik net iets vaker gebruikt omdat deze in het theater waar de voorstelling was net iets handzamer was en mooier qua framing aan de uitgezoomde kant. Echter voor de meer close-up portretten was de 300 wel erg fijn om te hebben, dat gaf net dat beetje extra!

Tevens trad er ook over het hele zoombereik geen zichtbare vignetering op. 

Conclusie

Het Sigma 120-300 2.8 Sport objectief is echt een top objectief voor natuur-, theater-, en sportfotografie. Hij is snel, lichtsterk, scherp en robuust. Een nadeel is het gewicht maar op dat na kan ik eigenlijk geen nadelen vinden met dit objectief. Dus als het met je 70-200 vaak net te kort komt en een 150-600 ook teveel van het goede, of niet licht sterk genoeg is, is dit echt een aanrader.  

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Project voor Elle Drieman

Voor de mensen die zich afvroegen waar de blogmaandag bleef, nou die had ik doorgeschoven naar vandaag ivm vandaag de foto's van de shoot voor het afstudeerproject van Elle Drieman naar buiten mogen!

Voor het afstudeerproject van Elle heb ik de foto's gemaakt. De bedoeling was om de posters te maken voor fictief toneelstuk waar zij vanuit haar project nog meer voor gedaan heeft. 

Hier onder zien jullie de Behind the scenes video. Wat misschien op valt is dat we met een vrij uitgebreide belichtingsopstelling begonnen waren en geëindigd zijn met zeer simpele opstelling bestaande uit alleen Elinchrom RX one met een witte doorschijnende Elinchrom Paraplu. Zo zie je maar dat je niet veel nodig hebt voor een goed resultaat!  

Camera: D800
Lens: Sigma 24-105
Instellingen: iso100 | f5.6 | 1/200

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Workshop weekend gehad

Zo, maandag tijd voor een blog! Deze week een aantal resultaten van foto's die ik dit weekend gemaakt heb!

Fotograferen als Rembrandt

Vrijdag heb ik weer de workshop "Fotograferen als Rembrandt" bij Sigma Benelux. Dit keer met als model Gerrit de Groot. Het was een erg leuke groep weer trouwens!

Basis Portret

Zaterdag heb ik de voorlopig laatste keer de workshop "Basis Studio- en Portretfotografie" gegeven. Na de zomer komt de nieuwe opvolger "Grootse portretten in kleine ruimtes". Toen de workshop afgelopen was heb ik nog even een paar foto's gemaakt voor een nieuw project wat er aan komt! Ik heb onder andere 3 camera's gebruikt om één foto te maken ;P. Uiteraard bij alle foto's maar gebruik gemaakt van 1 lamp!

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Preview: Sigma 20mm 1.4 DG HSM Art

Vandaag mijn Sigma 24mm DG HSM Art binnen gekregen. Hierbij even de eerste preview, binnenkort komt de officiele review!

Jeej, blog maandag, en wat een maandag is het! Niet alleen het weer is prachtig maar ik kreeg ook een leuk pakketje via de post! Geheel onverwacht (had veracht hem na de workshop vrijdag mee te nemen) had Sigma al mijn nieuwe 20mm 1.4 Art lens afgestuurd! En ik moet zeggen: deze lens is gaaf en meer all-round dan je zou denken! Ik heb deze lens al eens gebruikt voor natuur/landschapsfotografie maar ook een paar van mijn favoriete portretten van dit jaar mee geschoten!

Preview

Binnenkort ga ik even een goede review van deze lens maken maar hier eerst even een korte preview. De lens heeft een brandpuntafstand van 20mm en een diafragma van 1.4. Ik moet zeggen uit ervaring weet ik dat deze lenst zuigt licht. Standaard is hij al een stop lichter op het zelfde diafgrama dan mijn andere objectieven. Daarnaast zorgt dit ook dat je een soort van scherpte diepte kan creëren met een groothoek lens!

De reden dat ik zo enthousiast over deze lens al ben is dat hij ondanks zijn 20mm brandpuntsafstand relatief weinig vertekening vertoont. Wat hem zeer geschikt maakt om ook bijvoorbeeld portretten te maken met deze lens. Daarnaast had ik regelmatig dat als ik in kleine ruimtes werkte of bomen wilde fotograferen de standaard 24mm van de reguliere 24-70 en (Mijn favoriet) de 24-105 net iets de krap is. Een 20mm is dan een uitkomst.

Waar je niet in moet vergissen is het formaat van deze lens. Ik heb hem even naast mijn 35mm 1.4 Art en 50mm 1.4 Art gezet en de 20mm 1.4 Art is groter dan de 35 en 50! De lenskap is zit van aan het objectief en het voorste lenselement loopt bol in de lens. 

De specificaties

Om af te sluiten nog even de specificaties:

Constructie: 15 elements in 11 groups
Minimale diafragma: F16
kijkhoek (35mm equivalent): 94.5°
Minimale scherpstelafstand: 27.6 cm
Afmeting: φ90.7mm x 129.8mm
Aantal diafragma bladen: 9
Maximal vergrotingsfactor: 1:7.1
gewicht: 950g

Meer lezen

FotoFair 2016

Afgelopen weekend stond ik voor Sigma Benelux op de FotoFair bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Was echt een top weekend! Veel leuke mensen en medefotografen op de foto mogen zetten. Gelukkig was er tussen door ook soms tijd om wat eigen dingen te maken van de modellen die er rond liepen en in de Worstel ring. 

Steampunk

Naast de bezoekers waren er ook diverse Steampunkers aanwezig. Ik kon de kans niet laten lopen om enkele van deze uit te nodigen in de studio om ook op te gaan!

De Stand en studio

De studio opstelling was redelijk simpel. Mijn Elinchrom Quadra RX met een Elicnhrom 100cm Deep Octa en als camera een Nikon D610 met mijn werkpaard de Sigma 24-105 Art direct gekoppeld aan mijn MacBookPro waar Capture One op draaide. uiteraard was mijn kistje ook aanwezig voor de modellen om op te zitten en een grijze achtergrond! 

Worstelaars!

Sigma Benelux had op de FotoFair de worstelring gesponsord. Dus aan het einde van de dag ook even de kans genomen om enkele mooi portretten van de worstelaars te maken! Deze bleken trouwens hun thuisbasis in Hillegom te hebben dus binnenkort meer!

Marco en bijzondere verhalen

Ook kwam natuurfotograaf en mede Sigma-fotograaf Marco de Paauw nog langs in de stand, en heb hem naar eigen zeggen "Vast gelegd hou hij echt is" en als portretfotograaf is dat het grootste compliment wat je kunt krijgen!

ook is het leuk om bijzondere verhalen te horen als je bezig bent. Zoals van twee personen warvan de ene een nier aan de andere gaat geven! 

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Flower Girl Shoot

Zaterdag heb ik weer eens een shoot met Jessica gedaan. Een aantal jaar geleden heb ik een portret van haar gemaakt in haar steampunk outfit. Dit jaar had ze een nieuwe outfit en daar wilde ze graag weer mooie foto's van. Dus is ze langs gekomen samen met haar vriendin in de studio voor een portretfotoshoot. Ook hebben we gelijk nog wat ideeën uitgewisseld voor een sessie later dit jaar! 

Tevens heb ik gelijk even belichtingsopstellingen kunnen testen voor de FotoFair komend weekend. Hieronder staan twee van mijn favoriete beelden van de shoot.

Hieronder gelijk even een behind the scenes foto van de fotoshoot.

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Wat je van beren leren kan.....

Een paar weken geleden wil ik  wat belichtingstrucs testen voor een aankomende productfotografie opdracht en tegelijk iets leuks voor mijn vrouw doen. Daarom heb ik een dagje haar oude knuffelberen meegenomen naar de studio om deze te gebruiken als test onderwerpen. Zie hier onder de resultaten!

Meer lezen

Ballerina fotoshoot in Amsterdam

Vrijdag heb ik een ballet portretsessie gedaan met ballerina Tessa. Samen met mijn team heb ik haar op diverse plekken in Amsterdam gefotografeerd. 

Foto's

Hier onder staat een selectie van de gemaakte foto' s

Behind the Scenes

Van deze shoot konden we gelukkig ook een behind the scenes video maken! Dus bij deze:

Gear

Voor de fotografen onder ons. We hebben het volgende aan apparatuur gebruikt:
Fotografie: Nikon D750 met een Sigma 24-105 Art lens en voor de belichting een Elinchrom Ranger Quadra RX met Rotalux 100cm Octa Softbox
Video: Nikon D610 met Sigma 50mm 1.4 Art. 

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Een ander belang van een Portretfoto

Vandaag even een iets andere blog dan normaal. Deze blog zat ik al een tijdje over na te denken en gaat over één van de belangrijkste redenen voor mij om portretfotograaf te worden.

Gisteren kreeg ik het bericht dat André de Fretes plotseling was overleden aan een hartstilstand. André heb ik leren kennen tijdens North Sea Jazz en was één van de mensen die zorgde dat alle foto's en schilderijen aan de muren hingen en was ook een zeer aangenaam mens! Daarnaast heeft André als model gestaan voor de Bluesman portretten. 

Een ander belang van portretfotografie

Een reden die voor mij zeer bepalend was om verder te gaan als fotograaf en met name in de portretfotografie ligt nu 7 jaar geleden. Mijn moeder was jarig en mijn opa en oma waren op visite. Op dat moment had ik mijn camera in mijn hand en zat te denken om nog even een foto te maken van hun samen. Maar dit heb ik niet gedaan omdat mijn oma een paar dagen laten zelf jarig was en ik het dan liever bij hun thuis deed. Nu voel je het misschien al aankomen, die foto is er nooit gekomen. Twee dagen later is mijn oma overleden. 

Het vreemde erna was dat niemand meer een recente goede foto van haar had. Er was nog wel een foto bij een dinertje bij weinig licht, maar een echt goede recente portretfoto ontbrak. 

Een paar maanden gelden is de schoonmoeder van mijn broer ook zeer onverwacht op veel te jonge leeftijd (65)  overleden. Ook in dit geval was er geen goede recente portretfoto meer.

En dit zelfs in een tijd waarin we continu met onze telefoons foto's maken van alles en nog wat. Of het nu belangrijk is of niet.

Laat eens vaker een foto maken van jezelf

Dit is de reden dat ik eigenlijk iedereen wil aanmoedigen regelmatig eens foto's van zichzelf te laten maken. En dan met name bij de vrouwen, moeders en oma's onder ons. Vaak als ik deze spreek vinden ze zichzelf niet mooi of bijzonder. Maar dat zijn ze juist wel. Daarnaast zie je dat ze van hun kinderen hele tijdlijnen hebben waarbij je deze ziet veranderen, maar van hunzelf is dat er niet. Terwijl het juist mooi is om te zien hoe je verandert. Niet alleen voor jezelf maar ook gewoon als document van je leven zodat wat er ook mag gebeuren je altijd herinnerd kan worden zoals je was, door je familie en vrienden ook als je er zelf niet meer bent.  

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Een portret met 3 lampen maken

Tijdens de workshop van 24 april heb ik in Studio 34x een portret op gebouwd met een opstelling met 3 lampen. In de blog van vandaag ga ik uitleggen hoe en vooral waarom ik welke lampen hoe gebruikt hebt. 

Ik begin altijd met een foto waarbij ik kijk hoeveel de invloed is van het natuurlijke licht. Daarom begon ik op Iso 100, 1/125 op f8

Je kan zien dat de achtergrond erg donker is en het model ook. Alleen de lichte dingen kan je zien. 

Vervolgens heb ik als eerste het hoofdlicht neergezet. Hiervoor heb k voor een Beauty Dish met een grid gekozen. Om het hoofdlicht vooral gecontroleerd het gezicht van het model te richten. 

Vervolgens heb ik een 150 cm softbox gebruikt om de rest van het model iets op te lichten. Deze was 2 stops onder het hoofdlicht gemeten.

Nu vond ik de achtergrond nog steeds te donker dus heb ik een extra lamp met een reflector en grid op de achtergrond gericht. 

Vervolgens zijn we met de echte portretfoto aan de gang gegaan. Hiervoor zijn een paar kleine aanpassingen gedaan. Onder andere is het model op de leuning gaan zitten, Daarom hebben we het hoofdlicht (de Beauty Dish) ook een zelfde stuk omhoog gezet. De rest is het zelfde gebleven.

Tevens ben ik van lens gewisseld. Ik heb de Sigma 24-105 art gewisseld voor de Sigma 50mm art met een 3 stops ND filter. Hierdoor kon ik op f2.8 fotograferen om een kleinere scherpte diepte te creëren. 

Nikon D750 met Sigma 50mm 1,4 Art lens en 3 stops ND filter

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Workshop Fotograferen als Rembrandt en Dansfotografie

Hi,

Excuses voor de fans, maar ben afgelopen weken erg druk geweest en had even geen tijd voor de blog!

Fotograferen als Rembrandt

Afgelopen week heb ik weer twee workshops gegeven. De eerste was vrijdag bij Sigma Benelux. Daar heb ik de workshop "Fotograferen als Rembrandt" gegeven. Okke was mee als model. Het was weer een leuke groep van deze keer 8 mannen! 

Dansfotografie in Almere

Gisteren heb ik bij Studio 34x in Almere de workshop Dansfotografie in de studio gegeven met Nienke Knop en Okke Braaksma als modellen. Het was een zeer leuke enthousiaste groep en Studio 34x blijft ook altijd een top plek om te werken. Ook voor de verandering weer eens met de  Broncolor Siros lampen gewerkt (lees mij review hier). Was even wennen maar ook wel weer mooi. Voor de liefhebbers, misschien ga ik hem misschien 14 mei weer geven bij voldoende animo, neem even contact met mij op als je interesse hebt!

Meer lezen
Sigma 24-105 Art, Workshop, Dansfotografie Ferry Knijn Sigma 24-105 Art, Workshop, Dansfotografie Ferry Knijn

Workshop Dansfotografie bij Cafe 't Fortuyn

Zie hier de resultaten van de dansfotografie workshops tijdens de duo workshop fotografie met Geert Langelaan bij cafe 't Fortuyn in Barsingerhorn. 

Vandaag heb ik met Geert Langelaan de Duo workshop gegeven. Ik mocht twee keer een workshop dans geven met twee ballerina's. De sfeer in de groepen was erg leuk en de locatie erg mooi!

TIjdens de uitleg had ik de kans om weer een aantal zeer mooie portretten te schieten. En ook een aantal met beweging met lange en korte sluitertijden. 

Wil je ook mee leren over dansfotografie in de studio. Op 24 april geef ik weer een workshop bij studio 34x in Almere. Klik hier om je aan te melden!

Alle onderstaande foto's zijn gemaakt met de Nikon D750 Sigma 24-105 art en de Sigma 20mm Art. En alle nabewerking is gedaan in in Capture One 9. Belichting: 1 a 2 Elinchrom lampen en/of een Nikon SB-700.  

Hierbij tevens een aantal BTS foto's gemaakt door mijn top-assistent Mike Kool:

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

New Project

Gisteren ben ik begonnen met een nieuw project. De werk naam is nu Brothers of War. Misschien wordt het toch Tension of War, maar ik twijfel nog. Hier is in ieder geval de trailer video en enkele van de eerste beelden!

Meer lezen
Sigma 24-105 Art Ferry Knijn Sigma 24-105 Art Ferry Knijn

50mm vs 24-105 scherpte

Op de maandagse blog op dinsdag! Dit in verband met de Profesional Imaging beurs afgelopen weekend in Nijkerk. Op de beurs was ik actief voor FotoFlits en Sigma Benelux. Eén van de vragen die ik kreeg was, welke lens kan ik het beste nemen de Sigma 50mm Art of de Sigma 24-105 art?

Het is geen geheim dat ik een groot fan ben van de Sigma 24-105mm als all-round lens. Daarnaast heb ik ook de 50mm 1.4 art wat ook een geweldige lens is. Dus heb ik vanochtend even een snelle test gedaan ik heb een snelle opstelling gemaakt en met beide lenzen vanaf statief een foto gemaakt op f4 en 5.6 en deze vergeleken. 

Hier even de uitslag. Wat mij op viel was dan de scherpte in het midden bij de Sigma 50mm 1.4 Art net iets beter was dan de Sigma 24-105 art. Maar de rand scherpte bij de 24-105 Art was weer beter dan bij de Sigma 50mm 1.4 Art. 

Kleine update:
Ik ben vandaag bij Sigma geweest en bij de andere hoeken is het zeer close. Er zit in de test een kleine afwijking door verschil in de bouw van de lens en hoek van de foto. Bij de andere hoeken is de scherpte om het even/de 50 een tikkeltje scherper. Dit is mede omdat de 24-105 bij f4 begint en de 50 bij 1.4, dus al bij optimale scherpte zit. Ik ga de test donderdag even opnieuw doen op f8 en dan 100% waterpas voor het beste resultaat! Maar zal dan zeer close zijn. Zie de derde foto.

 

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Veel verkeerde ideeën over fotografie

Het begint mij op te vallen dat er met workshops regelmatig de zelfde vragen en misverstanden heersen rondom fotografie. Deze week wil ik hier graag even een aantal van op een rij zetten en mijn mening erbij:

1. Betere spullen geven betere foto's

Het upgraden van je apparatuur betekent niet direct dat je foto's ook beter worden! Natuurlijk werken duurdere camera's vaak beter op hogere ISO's en hebben ze meer functies. Maar als je nu kijkt wat de instap modellen van nu kunnen en de "PRO" body's van 4 jaar geleden.... Anderzijds zie ik soms ook mensen met de duurste camera's en lenzen, die in automaat schieten of geen idee hebben hoe functies te veranderen of überhaupt een beetje verstand van fotografie, gebruik van licht, compositie en etc. hebben. Dan heeft die dure "PRO" camera ook geen zin. 

Natuurlijk geeft een goede lens en camera uiteindelijk net even mooiere foto's, maar je moet wel weten hoe ze te gebruiken. En de echte PRO kan goede foto's maken met zowel instap als pro gear! 

2. Het in Photoshop wel oplossen

Programma's als Capture One, Lightroom en Photoshop zijn geweldig. Maar een slechte foto zal nooit goed worden door er maar veel in je RAW-converter en Photoshop aan te werken. Een filter van de NIK-collectie maakt een verkeerd belichte foto echt niet ineens artistiek. HDR ziet er niet uit als het te HDR is.  

Tijdens workshops verbazen sommige cursisten zich soms over hoe weinig ik doe aan foto's. 90% van mijn foto's komen pas in Photoshop op het moment van printen. De meeste styling/nabewerking doe ik in Capture one en zijn niets meer dan een paar basis kleur, contrast en scherpte aanpassingen. 

Natuurlijk gebruik ik ook wel photoshop, maar dit is alleen bij commerciële of echte beauty shoots. Als het echt allemaal perfect moet zijn. Maar daarbij geldt ook dat alles wat ik in camera goed kan krijgen of via de visagiste, ik dat 10x liever heb dan dat ik alles moet gaan goed shoppen. Plus dat alles wat in 2 minuten op de set aangepast is soms in PS 10 minuten werk is om goed te krijgen. Reken dat eens uit over 10 foto's ;). 

Tevens kunnen programma's als Photoshop of de NIK-Collectie hele leuke creatieve dingen toevoegen. Of als je echt voor compositing fotografeert. Maar dan ben je bezig met een idee en maak je er gebruik van om de foto af te maken en niet om je fouten te maskeren. 

3. Familie, vrienden en facebook zijn goede referenties voor je foto's

Je vrienden en familie zullen elke foto die je maakt mooi vinden en liken op Facebook. Dit maakt het echter nog geen goede foto! Daarnaast zijn er legio fora en Facebookgroepen waar je je foto's kan posten. Dit zijn echter ook niet altijd de beste plekken voor een goede recensie. Of mensen vinden het top of je hebt de trollen die alles afkeuren en het zelf niet eens kunnen.

Waar ik het meeste en het verste mee ben gekomen is door een groepje onafhankelijke mensen te verzamelen om mij heen waarvan ik weet dat ze eerlijk en oprecht zijn en verstand van zaken hebben. Die mij vertellen als het goed is, maar ook als de foto het net niet is. 

4. je bent een prof Als je één keer wat geld voor een shoot hebt gekregen. 

Regelmatig zie ik fotografen voorbij komen die zich prof noemen. Dit zelfs al na dat ze misschien één keer een betaalde opdracht hebben gekregen. 

In mijn ogen zit er echter een verschil tussen een hobbyist die soms wat bijklust en een prof die er zijn brood mee verdient. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen mensen die met hun camera in het weekend of avonden bijklussen! Dat juich ik juist toe. Echter waar ik mij aan erger zijn mensen die zich prof noemen en €50,- voor een shoot van een half uur vragen en 25 volledig bewerkte foto's aanleveren op CD.

Voor mij is een prof iemand die altijd constante kwaliteit kan leveren en ook een constante stroom aan opdrachten heeft waaruit hij voldoende kan verdienen om van te leven. Ga niet denken over je baan stoppen als je voor minder dan gemiddeld €125,- per opdracht werkt. Om van fotografie te leven komt er veel meer dan kijken dan minimaal 1 keer per week een shoot te doen voor €50 en alle foto's digitaal aan te leveren. 

5. De opklapflitser op de camera is perfect om in te flitsen

Regelmatig zie ik foto's voorbij komen waarbij de opklap-flitser op de camera is gebruikt. Hier wil ik even 1 ding over kwijt. Doe dit NOOIT meer! Dit is namelijk ronduit lelijk! Noem het alstublieft niet meer jouw stijl of zeg dat je het alleen maar een beetje hebt gebruikt! Plak dat ding af en koop een goede reportage flitser en leer die gebruiken! Niemand wordt mooi als je naar ze kijkt terwijl je een schijnwerper op je hoofd zet en op ze richt. Ook als je naar portretstand gaat geeft dit zeer lelijke schaduwen. 

6. Een 50mm op een crop sensor is goed als close-up portretlens

Vaak merk ik dat mensen de 50mm lens op een crop camera als portretlens gebruiken, omdat dit de zelfde field of view van een 85 mm geeft. En ja, het geeft ongeveer de zelfde field of view als die van een 85mm, maar niet de compressie van een 85mm! Dus bij close-up shots werkt dit niet! Gebruik als je de 50mm wil gebruiken deze dan voor portretten van middel tot boven of wijder. Maar maak er geen close-ups mee! Pak dan een echte 85/105/135mm lens en neem de afstand. 

7. Je studio moet helemaal donker zijn

Vaak hoor ik cursisten over dat zij altijd gehoord hebben dat als ze een studio willen deze helemaal donker moeten maken. Dit is echter ook niet waar! Ter idee, pak eens je camera, stel hem in op ISO100 f8 1/125 en maak een foto, en vertel me wat je ziet? In 80% van de gevallen zie je niks tot bijna niets. Oftewel als je met flits gaat werken heb je het licht geheel onder controle. 

Het enige moment dat ik in de studio soms de ramen moet afdekken is als de volle zon er op staat. Tussen 3 en 5 staat de zon bij mij in de studio zo dat ik een lelijke lichtvlek krijg. Echter met een schotje piepschuim ervoor is dit altijd zo opgelost. Scheelt tijdens de shoot hoop tasten in het duister ;)

8. Je moet altijd zo zwaar mogelijk lampen kopen

De eerste tip die ik ooit kreeg van de verkoper toen ik mijn eerste flitser wat, koop een lamp met zo veel mogelijk vermogen, je kan altijd terug maar nooit bij draaien op de flitser. Dit was het slechtste advies wat ik ooit heb gehad! Je kan namelijk bij heel veel lampen maar beperkt terugschroeven qua vermogen, waardoor je met sommige lamp/lichtvervormer combinaties niet onder bijvoorbeeld f8 kunt fotograferen. 

Meestal adviseer ik mijn cursisten om als de een flitsset willen de Elinchrom RX-one 3head set te nemen. Deze bevat 10 watt lampen. Waarover ze aan het begin vaak twijfelen of dat wel voldoende is? Nou ik kan uit ervaring vertellen dat ik met deze lampen alles kan doen wat ik wil. Van portretten met 1 persoon tot groepen van 10 tot 15 man belichten. 

Kleine extra tip. Stel je hebt een keer extra vermogen nodig? Zet je iso op één of twee stops hoger en je bent er ook! Dit scheelt je een hoop geld en werkt net zo goed. 

En ja, in de studio heb ik een set Elinchrom ELC 500 watt lampen staan. Deze heb ik echter om 2 redenen: Aan de ene kant werken deze ook als videoverlichting en aan de andere kant herladen ze sneller. Qua vermogen staan ze bij mij meestal niet boven stand 4.0 wat de hoogste is van de Elinchrom RX one lampen. 

To be continued

Zo dit waren even de 8 verkeerde ideeën die ik wilde behandelen voor nu. Binnenkort meer! 
ps: don's shoot the messenger ;) 

Meer lezen
ELinchrom, Tips and Tricks Ferry Knijn ELinchrom, Tips and Tricks Ferry Knijn

Quick Tip: Sekonic LiteMaster Pro L478DR-EL instellen met skyport

Afgelopen week heb ik de nieuwe Sekonic LiteMaster Pro L478-DR-EL binnen gekregen. Deze nieuwe lichtmeter van Sekonic heeft het voordeel dat hij Elinchrom Skyport functies heeft ingebouwd. Dit houd in dat je vanaf de L478-DR-EL lichtmeter je flitslampen van Elinchrom kunt laten flitsen en het vermogen aanpassen. In de bovenstaande video leg ik snel uit hoe je de licht meter moet instellen om met de Elinchrom studiofliters te kunnen werken. 

Meer lezen
Ferry Knijn Ferry Knijn

Caroline portretshoot

Een paar weken geleden kreeg ik van Caroline het bericht dat zij weer naar Nederland kwam en of ik een Fine art portretsessie met haar wilde maken. Dus heb ik 3 concepten bedacht en die hebben we vorige week uitgewerkt in mijn fotostudio in Nieuw-Vennep.

Momenteel ben ik nog bezig met het editten van de Behind the scenes video van de fotoshoot. Maar hierbij wil ik graag al even een kleine preview geven!

Beauty portret; Caroline

Beauty portret; Caroline

Model: Caroline Kolset
MUA: Ashley Wolthers

Camera: Nikon D750
Lens: Sigma 24-105 f4 Art
Settings: 1/160, f5.6 iso100

Meer lezen